Istorijat fakulteta




Građevinski fakultet Univerziteta Crne Gore je osnovan 02. jula 1980. godine, odlukom Radničkog savjeta Složene organizacije udruženog rada Lovćeninvest u Titogradu, kao Građevinski fakultet Univerziteta Veljko Vlahović u Titogradu.

Razlozi osnivanja su objektivne potrebe Crne Gore za obrazovanjem visokoškolskog građevinskog kadra, naročito pojačane razornim zemljotresom koji je pogodio Crnu Goru 1979. godine.

Osnivanjem Građeviskog fakulteta u Titogradu, zaokruženo je jezgro tehničkih fakulteta Univerziteta Veljko Vlahović u Titogradu.

Image

Od osnivanja do konstituisanja, fakultet je radio kao Građevinski fakultet u osnivanju.

Postupak konstituisanja Fakulteta otpočeo je konstituisanjem Savjeta fakulteta.

Prva sjedica Savjeta Građevinskog fakulteta u Titogradu, održana je 7. oktobra 1983. godine.

Pored Savjeta i vršioca dužnosti dekana, konstituisano je i Naučno-nastavno vijeće.

Skupština SR Crne Gore je na odvojenim sjednicama Vijeća udruženog rada i Vijeća opština, održanim 15. decembra 1983. godine, donijela „Odluku o potvrđivanju odredaba Statuta Građevinskog fakulteta u Titogradu, koje su od značaja za ostvarivanje posebnog društvenog interesa u ovoj nastavno-naučnoj oblasti“.

Rješenjem Okružnog privrednog suda u Titogradu, FI. br. 71/84 od 9. maja 1984. godine, konstituisana je RO Građevinski fakultet u Titogradu, sa potpunom odgovornošću.

Navedenim radnjama i rješenjima, označen je postupak konstituisanja Građevinskog fakulteta u Titogradu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.