Održan okrugli sto u okviru Erasmus projekta SWARM




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Građevinski fakultet Univerziteta Crne Gore aktivno učestvuje u Erasmus projektu Evropske Unije nazvanom SWARM (Strengthening of master curricula in water resources management, http://www.swarm.ni.ac.rs/) koji je započeo 2018. godine i traje do kraja 2021. godine.

Osnovna misija ovog projekta je edukacija stručnjaka za upravlјanje vodnim resursima na Zapadnom Balkanu, u skladu sa nacionalnim politikama i politikama Evropske Unije. Konzorcijum ovog projekta čini ukupno 16 univerziteta sa prostora Zapadnog Balkana i Evropske Unije, kao i dvije neakademske organizacije: Vode Vojvodine i Regionalni vodovod Crnogorsko primorje (https://regionalnivodovod.me/). 

U okviru projekta, univerziteti sa Zapadnog Balkana organizuju okrugle stolove sa neakademskim sektorom, na kojima predstavljaju rezultate svojeg učešća u projektu. Tako je na Građevinskom fakultetu UCG u Podgorici, dana 28. juna 2021. godine, organizovan okrugli sto sa inženjerima zaposlenima u vodnom sektoru, kao i drugim zainteresovanim predstavnicima lokalnih firmi, vodovodnih preduzeća, komunalnih službi...  Najveći interes za učešće su pokazali bivši studenti ovog fakulteta, koji danas sa uspjehom rade u oblasti vodnog sektora.

Na sastanku učesnici su se upoznali sa glavnim ciljevima SWARM projekta, kao i sa novim master studijama, studijskog programa Građevinarstvo, pod nazivom Infrastrukture – modul Hidrotehnika.  Učesnici SWARM projekta, nastavno osoblje sa Fakulteta, prof. dr Goran Sekulić i doc dr. Ivana Ćipranić, su detaljno objasnili učesnicima strukturu i ishode učenja novog studijskog master programa. Takođe, učesnicima su prezentovane mogućnosti koje nudi nova hidrotehnička laboratorija, koju je Fakultet nabavio zahvaljujući učešću u SWARM projektu.

Image

Učesnici su izrazili interesovanje za novi studijski program i zaključili da će budući master studenti imati dosta prilika da svoje znanje primjene, posebno na velikim infrastrukturnim projektima koji su u toku ili se pripremaju u Crnoj Gori. Posebno je naglašena potreba za što više praktičnog rada tokom studija, što svakako olakšava kasnije zaposlenje.

Takođe, diskutovano je o mogućnostima saradnje Fakulteta sa neakademskim sektorom, kroz potencijalne programe prakse za studente Građevinskog fakulteta i druge projekte na kojima bi mogao da se iskoristi sav potencijal studenata i fakulteta kao vodeće naučne i  stručne institucije. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.