BORIS projekat: Građevinski fakultet UCG sarađuje sa šest evropskih institucija na izradi zajedničke veb platforme za procjenu seizmičkog rizika i rizika od poplava




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Građevinski fakultet Univerziteta Crne Gore sarađuje sa šest evropskih institucija na izradi veb plaforme i zajedničke metodologije za procjenu  seizmičkog rizika i rizika od poplava, kroz projekat koji finansira Evropska komisija. Riječ je o projektu BORIS – prekogranična procjena pojačane prevencije i spremnosti u Evropi, ili u originalu, “BORIS - cross BOrder RISk assessment for increased prevention and preparedness in Europe”, koji je juče, na onlajn sastanku, okupio sve predstavnike partnera.

Postojeće metode, modeli i alati za procjenu uticaja opasnosti u različitim zemljama biće prilagođeni i integrisani u BORIS metodologiju s usklađenim i zajedničkim pristupom. To će omogućiti procjenu rizika i scenarija sa zajedničkim okvirom i razumijevanjem. Štaviše, platforma će biti djelotvorno  sredstvo za poboljšanje prevencije transnacionalnih katastrofa i poboljšaće spremnost za poboljšano upravljanje krizama koje uključuju različite države. Osnovni BORIS koncept i metodologija prikazani su u nastavku.

Partneri Građevinskog fakulteta na ovom projektu dolaze iz Slovenije – Univerzitet u Ljubljani, Austrije – Udruženje nadležne mreže za katastrofe Austrija (Association of Disaster Competence Network Austria DCNA ), Turske - Turska agencija za upravljanje katastrofama i međunarodna pomoć AFAD i Italije – Italijanski centar za istraživanje i smanjenje rizika – CI3R, koji čine tri italijanske naučnoistraživačke institucije: Evropski centar za obuku i istraživanje u seizmičkom inženjerstvu (EUCENTRE), Laboratorijska univerzitetska mreža seizmičkog inženjerstva (ReLUIS) i Istraživačka fondacija - Centro Internazionale u Monitoraggio Ambientale (CIMA).

Na zajedničkom online sastanku svih radnih grupa razgovaralo se o napretku rada u pojedinim radnim grupama i definisani su predstojeći zadaci.

Projekat je počeo sa realizacijom 1. januara 2021. godine i trajaće dvije godine. Sa Građevinskog fakulteta, sastanku su prisustvovali rukovodilac projekta doc. dr Jelena Pejović i dr Nina Serdar za oblast rizika od zemljotresa i učesnice za oblast rizika od poplava doc. dr Ivana Ćipranić i Milena Ostojić.

Projekat finansira  Evropska komisija u okviru poziva UCPM-2020-PP-AG (Projekti prevencije i pripravnosti u civilnoj zaštiti i zagađenju mora  - Prevention and Preparedness Projects in Civil Protection and Marine Pollution).

 

Medijske objave:

https://gradski.me/2021/07/02/gradjevinski-fakultet-i-eu-institucjije-razvijaju-platformu-za-procjenu-seizmickog-i-rizika-od-poplava/

https://www.in4s.net/boris-projekat-gradjevinski-fakultet-ucg-saradjuje-sa-sest-evropskih-institucija-na-izradi-zajednicke-veb-platforme-za-procjenu-seizmickog-rizika-i-rizika-od-poplava/

https://www.portalanalitika.me/clanak/gradevinski-fakultet-ucg-saraduje-sa-sest-evropskih-institucija-na-izradi-zajednicke-veb-platforme-za-procjenu-seizmickog-rizika-i-rizika-od-poplava

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.