Projekat BORIS: O procjeni multi rizika u prekograničnim oblastima na bečkom Univerzitetu prirodnh nauka




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Radionica o procjeni multi rizika u prekograničnim oblastima, u okviru projekta “BORIS - cross BOrder RISk assessment for increased prevention and preparedness in Europe”, organizovana je u od 22. do 23. juna, u Beču, na Univerzitetu prirodnih nauka (BOKU).

Radionici su, pored projektog tima, prisustvovali i austrijski eksperti za procjenu rizika od zemljotresa i poplava kao i predstavnici civilne zaštite. Tokom prvog dana radionice prezentovani su glavni ciljevi projekta, zajednički usklađena metodologija za prekogranične oblasti, kao i prvi rezultati za procjenu rizika od zemljotresa, poplava i multi rizika za pilot oblasti. Prezentovana je radna verzija veb platforme za prikaz rezultata projekta. Tokom drugog dana organizovan je radni sastanak projektnog tima gdje se govorilo o postignutim rezultatima i budućim koracima.

Ispred Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, sastanku su prisustvovali rukovodilac projekta doc. dr Jelena Pejović i doc. dr Nina Serdar za oblast rizika od zemljotresa i članovi projektnog tima za oblast rizika od poplava doc. dr Ivana Ćipranić i mr Milena Ostojić.

Projekat BORIS finansira Evropska komisija, a pored Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore kao jednog od partnera, na projektu učestvuju i Italijanski centar za istraživanje i smanjenje rizika – CI3R, koji čine tri italijanske naučnoistraživačke institucije: Evropski centar za obuku i istraživanje u seizmičkom inženjerstvu (EUCENTRE), Laboratorijska univerzitetska mreža seizmičkog inženjerstva (ReLUIS) i Istraživačka fondacija - Centro Internazionale u Monitoraggio Ambientale (CIMA), Univerzitet u Ljubljani iz Slovenije, Udruženje nadležne mreže za katastrofe (Association of Disaster Competence Network Austria DCNA) iz Austrije i Turska agencija za upravljanje katastrofama (AFAD) iz Turske.

           



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.