Svečano otvoreno veliko Allplan regionalno takmičenje studenata




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Veliko Allplan regionalno takmičenje studenata Allplan Student Competition 2022 svečano je otvoreno danas u Sportsko - kulturnom centru Univerziteta Crne Gore. Organizatori takmičenja su Građevinski fakultet UCG i kompanije Baldinistudio, Baldinistudio International i Baldinistudio Slovenija.

"Danas, kao i naredna dva dana, okupila nas je želja da kroz planirana stručna predavanja i takmičenje studenata promovišemo digitalizaciju građevinarstva, BIM načine rada,  razmijenimo i unaprijedimo znanja iz ove oblasti", riječi su kojima je dekanica prof. dr Marina Rakoičević svečano otvorila početak trodnevnog takmičenja. Ona je dodala da je BIM tehnologija postala prepoznata na širem nivou, te da je "njena budućnost u primjeni u građevinarstvu realnost".

"Allplan takmičenje predstavlja most koji će omogućiti prelazak sa starog načina rada u radu sa BIM tehnologijama. Kroz radne zadatke i timske projekte ekipa 14 građevinskih i sedam arhitektonskih fakulteta iz šest zemalja regiona treba da, takmičeći se, pokažu svoja znanja i vještine u primjeni tehnologija", kazala je dekanica Rakočević

Na svečanom otvaranju, prisutne je pozdravila i ministarka nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Biljana Šćepanović, koja je istakla da na kreativnom potencijalu studenata počiva dinamika tehnološkog razvoja ne samo u Crnoj Gori, već i u svijetu. Stoga je, dodala je, neophodno stvaranje ambijenta i podsticaja za razvoj, koji uključuje i digitalizaciju u sektoru građevinarstva.  

Takmičenje je okupilo profesore i studente iz šest država regiona: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije. Takmiče se timovi od po tri studenta, uz pomoć – profesora sa svog fakulteta. Građevinski fakultet UCG predstavljaju studenti: Arijon Mujalović, Muamer Kurpejović i Andrija Đogović.

Studenti će raditi na izradi modela, armiranju i pripremi nacrta za štampu u BIM softveru Allplan, kako bi pokazali izvanredne mogućnosti i prednosti rada u ovom softveru. Svoje rješenje će, posljednjeg dana takmičenja, predstaviti kroz prezentaciju, na osnovu koje će profesori donijeti konačnu odluku o pobjedniku. Za pobjednike su pripremljene vrijedne nagrade. 

Pored takmičarskog dijela programa, biće održana i stručna predavanja sponzora, kao i posjeta novog autoputa. Planiran je i okrugli sto sa temom ,,Kolaboracija akademske zajednice i privrede u primjeni BIM-a u građevinarstvu“.

Fakulteti, učesnici takmičenja su: Građevinski fakultet UCG, Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Građevinsko - arhitektonski fakultet Univerziteta u Nišu, Državni univerzitet u Novom Pazaru, Fakultet za građevinarstvo, prometno inženjerstvo i arhitekturu Univerziteta u Mariboru, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Građevinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Građevinski i arhitektonski fakultet Sveučilišta u Osijeku, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru, Rudarsko-geološko-građevinski fakultet Sveučilišta u Tuzli, Arhitektonsko - građevinsko - geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu, International Burch University Sarajevo, Arhitektonski fakultet Univerziteta ,,Sv. Kiril i Metodij" Skoplje, Građevinski fakultet Univerziteta ,,Sv. Kiril i Metodij" Skoplje.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.