Eksperimentalno istraživanje u okviru izrade doktorske disertacije iz oblasti Geotehnike




Eksperimentalno istraživanje u okviru izrade doktorske disertacije iz oblasti Geotehnike

Doktorand i saradnik u nastavi na Građevinskom fakultetu, Miodrag Bujišić, u okviru izrade doktorske disertacije iz oblasti Geotehnike, bavi se izučavanjem fenomena mekih stijeskih masa. Trenutno sprovodi eksperimentalno ispitivanje na uzorcima meke stijenske mase (laporca) u laboratoriji Građevinskog fakulteta.

Eksperimentalno istraživanje se sprovodi uz podršku inovacionog vaučera Fonda za inovacije. Cilj doktorskog istraživanja je unapređenje saznanja o ponašanjima mekih stijenskih masa, kroz eksperimentalno istraživanje vremenski zavisnih deformacija na uzorcima laporca sa formiranim diskontinuitetom iz površinskog kopa Potrlica, rudnika uglja u Pljevljima.

Ovo eksperimentalno ispitivanje je jedinstveno u regionu, s obzirom na netipičnost i zahtjevnost opita, mekih stijenskih masa u laboratorijskim uslovima. Iz tog razloga, doktorand je morao obratiti naročitu pažnju na planiranje i formiranje zahtjevne aparature za ispitivanje, uz korišćenje postojećih materijala i opreme u laboratoriji fakulteta. Proces realizacije istraživanja odvija se uz podršku mentora prof. dr Zvonka Tomanovića i prof. dr Slobodana Živaljevića, kao i laboranata Dragana Ćalića i Zorana Aleksića i ostalih spoljnih saradnika.

Doktorand trenutno radi na postavljanju aparature za probne serije ispitivanja, a ubrzo počinje i ispitivanje glavnih serija uzoraka laporca.

Disertacijom će se uz pomoć sprovedenih eksperimentalnih istraživanja, kao doprinos nauci, izložiti dobijena i analizirana saznanja ispitivanih uzoraka meke stijene sa diskontinuitetom i uporediti u mogućoj mjeri sa dosadašnjim ispitivanjima diskontinuiteta i monolitnih uzoraka iste stijenske mase.

Na ovaj način, daće se doprinos postojećim saznanjima o ponašanju mekih stijenskih masa prožetih diskontinuitetima, a sve u cilju boljeg sagledavanja ponašanja mekih stijenskih masa u kojima se grade geotehnički objekti i unapređenja znanja kako bi se u praksi izvodile bezbjednije, funkcionalnije i racionalnije geotehničke konstrukcije.

Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.