Počeo Erasmus+ projekat SmartWB: Unapređenje nastave u oblasti klimatski pametne urbanizacije okupilo profesore regiona i Evrope




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Građevinskom fakultetu UCG, kao koordinatorskoj instituciji, održan je inicijalni sastanak kick-off meeting ERASMUS+ projekta "Inoviranje nastavnih sadržaja u klimatski pametnom urbanom razvoju zasnovanom na zelenoj i energetskoj efikasnosti u saradnji sa neakademskim sektorom" (Curricula innovation in climate-smart urban development based on green and energy efficiency with the non-academic sector: SmartWB). Sastanak je okupio 40 učesnika iz devet zemalja: Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske, Norveške, Njemačke, Austrije i Španije. Sve prisutne je u ime Fakulteta pozdravila dekan prof. dr Marina Rakočević. U ime Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja ministarka prof. dr Biljana Šćepanović je istakla važnost ovog projekta za Građevinski fakultet i Univerzitet Crne Gore. Profesor dr Veselin Mićanović, prorektor za nastavu UCG, je naveo da (SmartWB) projekat doprinosi internacionalizaciji UCG, kao jednom od prioritetnih ciljeva razvoja univerziteta.

Na sastanku su predstavljeni svi partneri kao i detalji projekta. Rukovodilac projekta docent dr Marija Jevrić upoznala je učesnike sa aktivnostima koje je potrebno sprovesti u narednom periodu.

Projekat treba da unaprijedi kvalitet nastave u oblasti klimatski pametne urbanizacije kroz blisku saradnju 18 partnera (SmartWB) konzorcijuma. Kao dio inoviranih nastavnih planova, u okviru projekta predviđene su studentske prakse u kompanijama koje su potpisale ugovore sa partnerima projekta, s fokusom na tehničke oblasti kao što su sistemi urbanog planiranja, uslovi gradnje za investitore, prostorno planiranje, razvoj infrastrukture... Pored unapređenja nastavnih programa, projekat podrazumijeva promovisanje korišćenja tehnologija koje su najmanje štetne po životnu sredinu, poboljšanje kompetencija nastavnog kadra u tom smislu, kao i nabavku najsavremenije opreme za podršku nastavi u ovim oblastima.  

Više o projektu na linku https://www.smartwb.ucg.ac.me/  

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.