Posjeta studenata Građevinskog fakulteta gradilištu autoputa Bar-Boljare




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Posjeta studenata Građevinskog fakulteta gradilištu autoputa Bar-Boljare, prioritetna dionica Smokovac-Uvač-Mateševo, je uspješno organizovana u srijedu 04.12.2019. godine. Gradilište su obišli studenti specijalističkih studija smjera Saobraćaj i smjera Menadžment i tehnologija građenja studijskog programa Građevinarstvo, kao i studenti III godine osnovnih studija studijskog programa Menadžment u građevinarstvu.

Posjetu 33 studenta, gradilištu autoputa Bar-Boljare, su organizovali prof. dr Miloš Knežević, mr Katarina Mirković i mr Mladen Gogić, uz nesebičnu podršku izvođača radova - kineske kompanije CRBC.

Studenti su obišli kamp izvođača radova na Bioču u okviru gradilišta mosta Moračica, gdje je izvršena prezentacija projekta sa posebnim akcentom na tehnologiju gradnje pomenutog mosta. Nakon toga je izvršen obilazak radova na otvorenoj trasi na poddionici 1.4, gdje su o izvođenju radova, procedurama i obavezama učesnika studentima govorili predstavnici CRBC-a i kompanije Bemax d.o.o. iz Podgorice.

Izvršen je i obilazak mosta Moračica, tj. oporca A1 sa koga se mogla sagledati završena rasponska konstrukcija, koja je izvodena konzolnom gradnjom simetrično sa stubova, izlivanjem na licu mjesta uz pomoć tzv. krletke u segmentima dužine od po 3,5m. Most Moračica je ukupne dužine 960m sa visinom najvećeg stuba od 161m, rasponska konstrukcija je visine 11,5m i širine 23m i predstavlja najzahtjevniji objekat na trasi. Nakon izgradnje ovaj most će biti najveći na Balkanu, treći u Evropi i u prvih 10 u svijetu.

Građevinski fakultet se zahvaljuje kompaniji CRBC na ukazanom gostoprimstvu i prilici da se studenti našeg fakulteta upoznaju sa izazovima u izvođenju radova na jednom ovako složenom i reprezentativnom projektu, kakva je prioritetna dionica autoputa Bar-Boljare. Naročitu zahvalnost upućujemo project menadžeru g-dinu Dai Shiwei, kao i kolegama Ozrenu Čekiću, Nemanji Anđiću i Ivani Maksimović.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.