Dekanka Rakočević: Podrška, solidarnost i kolektivna odgovornost su ključne




   Dekanka Rakočević: Podrška, solidarnost i kolektivna odgovornost su ključne

U vrijeme pandemije izazvane virusom COVID 19, u trenutnim teškim i restriktivnim uslovima, podrškaImage, solidarnost, kolektivna odgovornost i razumijevanje svih nas su od ključnog značaja, kazala je dekanka Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Marina Rakočević.

„Nastavno osoblje Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, kao što to čini i u uobičajenim uslovima rada, i u ovoj specifičnoj situaciji, na raspolaganju je svojim studentima dajući sve od sebe da nastavni proces teče bez značajnih zastoja i sa nesmanjenim kvalitetom“, istakla je dekanka Rakočević.

S obzirom na to da je sadašnjica u znaku IC tehnologija, dodaje ona, na Fakultetu koriste različite načine online komunikacije i interakcije sa studentima, te razmjene materijala sa njima, koja je, imajući u vidu specifičnost obrazovanja u inženjerskoj struci obavezno dvosmjerna.

„Nastavno osoblje dostavlja studentima nastavni materijal, a studenti  nastavnom osoblju dostavljaju svoje individualne, grafičke ili seminarske, radove čijim pregledom pratimo njihov rad i napredak u toku semestra“, pojasnila je dekanka Rakočević.

Prema preporukama Rektorata i Centra informacionog sistema UCG, nastavni materijal se postavlja na veb stranici Građevinskog fakulteta, u okviru zvaničnog sajta Univerziteta Crne Gore, potom na Moodle platformi, ili u okviru Zoom aplikacije.

„U primjeni novih tehnologija se još uvijek uhodavamo, ali smo već zadovoljni prvim reakcijama studenata na predavanja koja se održavaju u realnom vremenu putem Zoom aplikacije. Vjerujemo da će manje tehničke poteškoće u korišćenju Moodle platforme biti uskoro efikasno prevaziđene“, kazala je dekanka Rakočević.

Prema njenim riječima, za razmjenu materijala sa studentima na Fakultetu koriste i e-mail komunikaciju, kao i društvene mreže za razmjenu osnovnih informacija, što je, u izvjesnoj mjeri, bilo primjenjivano i ranije, paralelno sa klasičnom nastavom u učionici.

„Značajnu pomoć u informisanju studenata nam pružaju odgovorni predstavnici studenata, po godinama i studijskim programima, koji svojim kolegama prosljeđuju informacije od nastavnika, i obratno, čime u mnogome olakšavaju i ubrzavaju komunikaciju, naročito za predmete sa velikim brojem studenata“, istakla je dekanka Rakočević.

Kako onlajn nastava odmiče, nastavno osoblje Građevinskog fakulteta, dodaje ona, pruža međusobnu podršku i razmjenjuje iskustvo u onlajn nastavi, lično se unapređujući i usavršavajući, uz tehničku podršku kolege ICT inženjera.  

Kvalitetno obrazovanje građevinskog inženjera, naglašava dekanka Rakočević, nezamislivo je bez valjane interakcije nastavnog osoblja i studenata.

„S obzirom na to da je ona realno otežana u uslovima online nastave, to smatramo najvećom poteškoćom u ovom trenutku i intenzivno radimo na njenom prevazilaženju. Zato su nam od značaja opcije koje omogućavaju predavanje u realnom vrenenu,  gdje možemo ostvariti kolektivnu usmenu komunikaciju. Naravno, kao što je već pomenuto, jedan aspekt interaktivnosti jednostavno realizujemo putem e-mail razmjene materijala sa studentima", kazala je ona.

Dekanka Rakočević navodi da na Građevinskom fakultetu intenzivno razmišljaju o načinu na koji bi mogao biti organzovan sistem ocjenjivanja u slučaju da vanredna situacija potraje.

“U ovom trenutku je važno da naši studenti redovno prate nastavu, da rade svoje individualne zadatke koje redovno dobijaju, a koje nastavno osoblje redovno provjerava i ocjenjuje, pa ukoliko bude neophodno, u saradnji sa odgovarajućim službama Univerziteta Crne Gore i predstavnicima studenata, biće definisani načini ispitivanja, kazala je dekanka Rakočević.

“Moram napomenuti”, poručuje ona, “da je sada za sve nas važno da budemo odgovorni i da poštujemo preporuku - OSTANI DOMA!”.

 

Medijske objave:

https://m.cdm.me/drustvo/dekanka-rakocevic-podrska-solidarnost-i-kolektivna-odgovornost-su-kljucne/

https://www.portalanalitika.me/clanak/dekanka-rakocevic-podrska-solidarnost-i-kolektivna-odgovornost-su-kljucne

https://fosmedia.me/infos/drustvo/dekanka-rakocevic-podrska-solidarnost-i-kolektivna-odgovornost-su-kljucne

https://volimpodgoricu.me/2020/04/06/dekanka-rakocevic-podrska-solidarnost-i-kolektivna-odgovornost-su-kljucne/

https://kodex.me/clanak/206356/rakocevic-podrska-solidarnost-i-kolektivna-odgovornost-su-kljucne

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/rakocevic-solidarnost-i-kolektivna-odgovornost

https://makanje.me/clanak/1558

http://www.rtcg.me/koronavirus/crnagora/275013/kljucne-solidarnost-i-kolektivna-odgovornost.html

 

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.