U Laboratoriji za nove tehnologije realizovana obuka na CNC strugu marke HAAS




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Obuka za tehnologiju mašinske obrade metala struganjem na numerički upravljanom CNC strugu (Computer  Numerical Control), relaizovana je krajem januara 2021. godine, u Laboratoriji za nove tehnologije, na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.  

Mašinski fakultet je u martu prošle godine godine nabavio vrijednu mašinu u Laboratoriji za nove tehnologije, CNC strug marke HAAS.

Prodekan za naučnoistraživački rad na ovom fakultetu prof. dr Mileta Janjić kazao je da će ova mašina u prvom redu biti od značaja za studente Mašinskog fakulteta na svim nivoima studija u sticanju praktičnog znanja iz oblasti CNC tehnologije mašinske obrade struganjem, ali i za naučna istraživanja u okviru magistarstkih ragova i doktorskih disertacija i naučnoistraživačkih projekata.

"U pitanju je CNC strug, vodećeg proizvađa alatnih CNC mašina u svijetu, amaričke kompanije HAAS. CNC strug oznake TL-1 radi sa predmetom obrade do prečnika 406 mm i dužine 737 mm, nabavljen je sa svim pratećim priborima i alatima.

Pored standardnog paketa opreme podignuta mu je brzina obrada sa max 1800 na max 3000 o/min. Nabavljen je automatski izmjenjivač alata sa četiri pozicije, mehanički konjić sa šiljkom, lineta za obradu vitkih predmeta obrade i tročeljusna stezna glava", objasnio je prodekan Janjić.

Od alata, dodaje on, nabavljeni su moderni alati njemačke kompanije Hoffmann Group sa izmenjivim pločicama za grubu i finu uzdužnu i poprečnu obradu, za spoljašnje i unutrašnje struganje i izradu spoljašnjih i unutrašnjih navoja.

Mašina je nabavljena na osnovu raspsianog Tendera za nabavku, koji je dobila firma REGIUS d.o.o., od zvaničnog distributera HASS-a za region, firme TEXIMP, kaja  je imala i obavezu da odradi Obuku za rukovanje mašinom i Obuku za ručno programiranje upravljačke jedinice mašine.

Licencirani predavači Katarina Rakić i Rajko Knežević, mašinski inženjeri firme TEXIMP, obučili su laborante Mašinskog fakulteta Ognjena Mijanovića i Petra Nikčevića, studenta doktorskih studija Marka Mumovića, studenta master studija Luku Filipovića i studentkinju specijalističkih studija pripravnicu Minu Šibalić. Svi polaznici su sa uspjehom završili obuke i u potpunosti se osposobili za rad sa mašinom.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.