Memorandum o saradnji Mašinskog fakulteta UCG i kineske kompanije u oblasti obnovljivih izvora energije




Memorandum o saradnji Mašinskog fakulteta UCG i kineske kompanije u oblasti obnovljivih izvora energije

Dekan Mašinskog fakulteta UCG prof. dr Igor Vušanović potpisao je Memorandum o saradnji u oblasti obnovljivih izvora energije sa direktorom kineske kompanije International Renewable Energy Development Ltd,  iz Šangaja, Huang Zenom (Huang Zhen).  

"Kineska kompanija upravlja vjetro parkom Možura, i planira značajna ulaganja u energetski sektor Crne Gore u budućem periodu. Potpisani memorandum omogućiće će studentima, profesorima i drugim istraživačima pristup vjetroparku Možura i korišćenje svih vrsta podataka koji se tamo prikupljaju na samoj elektrani", kazao je dekan Vušanović. 

Pored toga, dodao je on,  biće omogućen uvid u najsavremenije metode snimanja solarnog potencijala na različitim mjestima u Crnoj Gori korišćenjem specijalizovane mobilne stanice opremljene solarnim panelima i sofisticiranom mjernom tehnikom koju su nam prezentirali kineski partneri. 

"U vremenu koje je pred svima nama, očekuje se značajna ekspanzija primjene obnovljivih vidova energije (solar, vjetar) za proizvodnju i distribuciju tečnog vodonika za potrebe metalne industrije u Crnoj Gori, sa čime će se dati značajan doprinos u smanjenju emisija CO2, koji je jedna od obaveza Crne Gore na našem evropskom putu", smatra dekan Vušanović. 

Image          Image

Image          Image

iz DEKANATA 

 

Medijske objave: 

https://mina.news/mina-business/potpisali-memorandum-o-saradnji-u-oblasti-oie/ 

https://www.portalanalitika.me/clanak/potpisan-memorandum-o-saradnji-masinskog-fakulteta-ucg-i-kineske-kompanije-u-oblasti-obnovljivih-izvora-energije 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.