Medalje i pehari za pobjednike nacionalnog takmičenja u robotici




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Foto

Mašinski fakultet Univerziteta Crne Gore podijelio je medalje i pehare pobjedničkim timovima nacionalnog takmičenja u okviru  Svjetske olimpijade iz robotike WRO (WRO – World Robotic Olimpiad), za 2020. i 2021. godinu, 6. jula, na Mašinskom fakultetu.

Prodekan Mašinskog fakulteta prof. dr Radoje Vujadinović pozdravio je roditelje, takmičare i trenere, a posebnu zahvalnost iskazao sponzoru SISTEM-MNE, na podršci prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg takmičenja.

Svim takmičarima i trenerima sponzor takmičenja firma SISTEM-MNE je pripremio poklone, koje je podijelio direktor i  firme gospodin Ljubiša Bošković, dok su im medalje i pehare podijelili članovi WRO-CG organizacionog  Mina Šibalić, dipl.ing. mašinstva i mr Rade Grujičić, dipl. ing. mašinstva.. 

Prodekan Vujadinović je podsjetio da je Crna Gora postala član Svjetske olimpijade iz robotike WRO 2020. godine, kada je Univerzitet Crne Gore godine potpisao Sporazum o priključenju sa Edutus univerzitetom iz Đera u Mađarskoj i sa svjetskom WRO organizacijom.

Svjetska robotska olimpijada ili WRO je osnovana 2004. godine, kada je prvo svjetsko takmičenje  u Singapuru, okupilo učesnike iz 12 država. Ove godine oko 80.000 mladih i djece iz preko 85 država učestvuje u nacionalnim takmičenjima, što WRO čini pravim globalnim događajem. Finalna međunarodna takmičenja se održavaju jednom godišnje, i svaki put u drugoj državi.

"Nacionalna takmičenja organizuje i realizuje Mašinski fakultet. Cilj nam je da pripremimo našu djecu i mlade za izazove budućnosti, i da ih podstaknemo da razmotre izbor karijere u oblastima robotike, IT ili inženjerstva, što smatramo značajnim za budući privredni razvoj Crne Gore. U uslovima pandemije, kada je otkazano svjetsko finale i kada su mnoge države odustale od organizovanja nacionalnih takmičenja, mi smo uspješno organizovali prvo WRO nacionalno takmičenje 2020.godine, i to za seniorsku starosnu grupu. Takmičenje je zbog pandemije održano online 22. decembra 2020.  

"Ove godine smo organizovali takmičenje za seniorsku starosnu (od 16 do 19 godina) i WeDo starosnu grupu (od 8 do 10 godina), koje je takođe održano online. Takmičenje je završeno 19. juna 2021. Tokom priprema za takmičenje smo bili u kontaktu sa trenerima, što nam je donijelo veoma lijepe povratne informacije. Takmičenje je bilo uzbudljivo, uprkos tome što je održano onlajn", kazao je Vujadinović.

 

PROGLAŠENI POBJEDNICI U 2021. I 2020. GODINI

 

Ovogodišnji pobjednički timovi seniorske grupe dolaze iz Podgorice. Prvo mjesto osvojio je tim Alkionej, iz Srednje stručne škole "Ivan Uskoković", na čelu sa trenerom prof. Butom Abdovićem, drugo mjesto - tim Elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“, sa trenerom prof. Spasojem Papićem, a treće mjesto tim ATINA -  ekipa iz Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“ , sa trenerom  prof. Marijom Čivović.

Kad je riječ o mlađim učesnicima, u kategoriji do 10 godina, pobjednički tim je 4est boys iz OŠ „Štampar Makarije“ iz Podgorice, sa trenerom prof. Jelenom Pačariz, drugo mjesto je osvojio tim OPTIMUS iz OŠ „Anto Đedović“ iz Bara, a trener je prof. Vesna Čabarkapa, dok je treće mjesto osvojila ekipa Friends iz Osnovne škole „Mirko Srzentić“ iz Petrovca, čiji je trener prof. Milica Raičević.

U 2020. godini su proglašeni pobjednici seniori u 2 kategorije: za najbolji meč i za najblji ukupan rezultat.

Za najbolji meč to su: 1) SSŠ "Ivan Uskoković", Podgorica, tim Mehatronci 2, trener prof. Srđa Kostić, 2) Gimnazija Cetinje, tim tensegrity, trener prof. Milica Popović i 3) SSŠ "Ivan Uskoković", Podgorica, tim Mehatronci 1, trener prof. Ana Kosović.

Za najbolji ukupni rezultat to su: 1) Gimnazija Cetinje, tim tensegrity, trener prof. Milica Popović, 2) SSŠ Pljevlja, tim Elektro Srednja stručna škola Pljevlja, trener prof. Vladica Avramović, 3) Gimnazija Cetinje, tim Optimisti, trener prof. Snežana Miletić

 

 Mašinski fakultet UCG

Organizacioni tim WRO-Crna Gora

(Video i fotografije pripremio Milan Čabak)

 Video:   https://drive.google.com/file/d/1bdRDY1_61k14VfwM-NQYNKOddEMNLGco/view?usp=sharing 

 

Medijske objave:

http://barinfo.me/veliki-uspjeh-malih-roboticara/

https://www.portalanalitika.me/clanak/medalje-i-pehari-za-pobjednike-nacionalnog-takmicenja-u-robotici

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.