Mašinski fakultet obezbijedio simulator vožnje kroz projekat TRAFSAF




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Mašinski fakultet Univerziteta Crne Gore obezbijedio je simulator vožnje kroz partnersku ulogu na projektu izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju, pod imenom "Bezbjednost saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana kroz inovaciju kurikuluma i razvoj dodiplomskih i master studija" - TRAFSAF (engl. Improving the Traffic Safety in the Western Balkan Countries through Curriculum Innovation and Development of Undergraduate and Master Studies).

Rukovodilac Centra za motore i vozila prof. dr Radoje Vujadinović kaže da su saobraćajne nezgode jedan od najznačajnijih problema koji opterećuju mnoge društvene zajednice širom svijeta.

"Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), godišnje u saobraćajnim nezodama povrede sa smrtnim ishodom pretrpi oko 1.35 miliona ljudi. One su i vodeći uzrok smrtnosti ljudi uzrasta od pet do 29 godina. Među faktorima koji doprinose nastanku saobraćajnih nezgoda u najvećoj mjeri doprinosi ponašanje učesnika u saobraćaju. U svakodnevnom životnom okruženju, iz prizme običnog čovjeka, moguće je uočiti brojna rizična i agresivna ponašanja koja narušavaju kvalitet života, dovodeći u pitanje sve prednosti koje je saobraćaj omogućio savremenom čovjeku", objašnjava profesor Vujadinović.  

Prepoznavši ovaj problem, dodaje on, profesori i studenti na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, kroz predmete koji su usmjereni na prevenciju saobraćajnih nezgoda i unapređenje bezbjednosti saobraćaja, intenzivno realizuju naučna istraživanja, prenose najbolje prakse i iskustva iz razvijenih zemalja i razvijaju profesiju bezbjednosti saobraćaja.

Studenti master studija su, u okviru predmeta Bezbjednost drumskog saobraćaja, imali priliku da sagledaju mogućnosti primjene savremenih tehnologija u ispitivanju ponašanja vozača u saobraćaju i razumijevanju doprinosećih faktora u različitim saobraćajnim situacijama. U Laboratoriji za bezbjednost saobraćaja bili su u prilici da se upoznaju sa simulatorom vožnje koji omogućava visok nivo simuliranja stvarnih saobraćajnih uslova.  Iz perspektive vozača, mogli su da savladaju određene vozačke zadatke, kao i da sa aspekta istraživača, upoznaju potencijale i ograničenja ove metode istraživanja.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.