Mašinski fakultet

Mašinski fakultet obezbijedio simulator vožnje kroz projekat TRAFSAF
Mašinski fakultet Univerziteta Crne Gore obezbijedio je simulator vožnje kroz partnersku ulogu na projektu izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju, pod imenom "Bezbjednost saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana kroz inovaciju kurikuluma i razvoj dodiplomskih i master studija" - TRAFSAF (engl. Improving the Traffic Safety in the Western Balkan Countries through Curriculum Innovation and Development of Undergraduate and Master Studies).

Rukovodilac Centra za motore i vozila prof. dr Radoje Vujadinović kaže da su saobraćajne nezgode jedan od najznačajnijih problema koji opterećuju mnoge društvene zajednice širom svijeta.

"Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), godišnje u saobraćajnim nezodama povrede sa smrtnim ishodom pretrpi oko 1.35 miliona ljudi. One su i vodeći uzrok smrtnosti ljudi uzrasta od pet do 29 godina. Među faktorima koji doprinose nastanku saobraćajnih nezgoda u najvećoj mjeri doprinosi ponašanje učesnika u saobraćaju. U svakodnevnom životnom okruženju, iz prizme običnog čovjeka, moguće je uočiti brojna rizična i agresivna ponašanja koja narušavaju kvalitet života, dovodeći u pitanje sve prednosti koje je saobraćaj omogućio savremenom čovjeku", objašnjava profesor Vujadinović.  

Prepoznavši ovaj problem, dodaje on, profesori i studenti na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, kroz predmete koji su usmjereni na prevenciju saobraćajnih nezgoda i unapređenje bezbjednosti saobraćaja, intenzivno realizuju naučna istraživanja, prenose najbolje prakse i iskustva iz razvijenih zemalja i razvijaju profesiju bezbjednosti saobraćaja.

Studenti master studija su, u okviru predmeta Bezbjednost drumskog saobraćaja, imali priliku da sagledaju mogućnosti primjene savremenih tehnologija u ispitivanju ponašanja vozača u saobraćaju i razumijevanju doprinosećih faktora u različitim saobraćajnim situacijama. U Laboratoriji za bezbjednost saobraćaja bili su u prilici da se upoznaju sa simulatorom vožnje koji omogućava visok nivo simuliranja stvarnih saobraćajnih uslova.  Iz perspektive vozača, mogli su da savladaju određene vozačke zadatke, kao i da sa aspekta istraživača, upoznaju potencijale i ograničenja ove metode istraživanja.

Broj posjeta : 82

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.