Prvoplasirana ekipa ALKIONEJ na Svjetskoj olimpijadi iz robotike od 18. do 22. novembra




Prvoplasirana ekipa ALKIONEJ na Svjetskoj olimpijadi iz robotike od 18. do 22. novembra

Prvoplasirana seniorska ekipa  takmičenja u robotici ALKIONEJ, u organizaciji Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, učestvovaće na svjetskom finalnom takmičenju u robotici, od 18. do 22. novembra 2021.

Tim čine učenici Srednje stručne škole „Ivan Uskoković“ iz Podgorice, a trener ekipe je profesor Buto Abdović.

Crna Gora je postala član Svjetske olimpijade iz robotike Wolrd Robotic Olympics-WRO 2020. godine, kada je Univerzitet Crne Gore godine potpisao Sporazum o priključenju sa Edutus univerzitetom iz Đera u Mađarskoj i sa svjetskom WRO organizacijom.

Prof. dr Marina Mijanović Markuš kazala je da Mašinski fakultet od uključenja Crne Gore, početkom 2020. godine, kontinuirano radi na organizaciji i promovisanju ciljeva World Robotic Olympics organizacije  takmičenja iz robotike u Crnoj Gori. 

„Prema Svjetskoj banci gubici u učenju rastu zbog pandemije. Od ključne je važnosti da se djeca i mladi vrate kvalitetnom učenju. Tokom pandemije organizacija World Robot Olympiad, čija je Crna Gora član, imala je jasan cilj i svrhu: ostati angažovan i pružati nove prilike za učenje. I u budućnosti će naš rad biti podjednako važan, jer je izgubljeno puno školskog vremena“, kazala je Mijanović Markuš.

Ovogodišnje međunarodno WRO finalno takmičenje se održava na poseban način, kako bi se osiguralo učešće svih WRO zemalja širom svijeta. Stoga se svaki tim koji učestvuje u finalu takmiči „od kuće“.

„U redovnoj kategoriji, u kojoj su se takmičili naši timovi na nacionalnom takmičenju, timovi moraju poslati nekoliko video zapisa tokom turnira, koji pokazuju kako njihov robot rješava zadatak na terenu.Počelo je odbrojavanje do početka svetskog finala WRO takmičenja. Sve o takmičenju možemo pratiti na linku https://wro2021.org/“, navodi Mijanović Markuš..

Više informacija o velikom međunarodnom takmičenju u novembru dostupno je na linku: https://wro-association.org/

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.