Obuka studenata u okviru e-VIVA projekta završena svečanom dodjelom sertifikata




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Obuka studenata partnerskih univerziteta Zapadnog Balkana, u okviru Erasmus + e-VIVA projekta, u kojem učestvuje i Univerzitet Crne Gore, svečano je završena danas dodjelom međunarodno priznatih sertifikata, u Sportsko-kulturnom centru Univerziteta Crne Gore.

Obukom su bili obuhvaćeni studenti  Mašinskog fakulteta - Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta Sarajevske škole za nauku i tehnologiju i Univerziteta iz Novog Sada. Sertifikate je studentima dodijelila prof. dr Jelena Šaković Jovanović, redovni profesor Mašinskog fakulteta UCG koji učestvuje u projektu.   

Tokom trajanja obuke, realizovane su i posjete reprezentativnim preduzećima u Crnoj Gori Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis, u Nikšiću, Fining d.o.o. u Podgorici i Timing d.o.o.  Bandići, Podgorica.

U Tehnopolisu, studenti su imali priliku da se upoznaju sa aktivnostima i infrastrukturom ovog najznačajnijeg centra za razvoj startap kompanija i preduzetništva u Crnoj Gori. Predstavnici Tehnopolisa su e-VIVA studentima predstavili najznačajnije projekte koje realizuju i reprezentativnu opremu kojom raspolažu. 

Tokom posjete preduzeću Fining, upoznali su se sa njegovom 3D sobom koja nudi  mogućnost izrade modela i 3D štampe. U Timingu su im predstavljene osnovne djelatnosti preduzeća - projektovanje, inženjering i izvođenje radova mašinskih, termotehničkih i termoenergetskih instalacija uređaja i postrojenja.

Osam studenata Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i dva studenta  Fakulteta za turizam i hotelijerstvo će  sličnu obuku pohađati u Skoplju, od 3. aprila do 15. aprila 2022. godine.

Kroz e-Viva projekat se teži razvijanju seta inovativnih trening modula orjentisanih na razvoj društvenih, ličnih i socijalnih kompetencija koji će se u odredjenoj mjeri integrisati u postojeće nastavne planove i programe. Društvene, lične i organizacione kompetencije poput kreativnosti inovativnosti i kooperativnosti su prepoznate kao vrlo bitne za svako radno mjesto pa ih poslodavci sve više traže prilikom zapošljavanja novih kadrova. Ove kompetencije se uglavnom stiču u neformalnom okruženju, kroz razne vannastavne aktivnosti i dodatne kurseve ili samostalnim učenjem kroz radni angažman.

Konzorcijum E-VIVA projekta ima 16 partnera iz zemalja Zapadnog Balkana i drugih zemalja EU poput Njemačke, Austrije i Portugala.

Detaljnije informacije o projektu se mogu naći na sajtu: https://evivaproject.eu/

 

Image

Image

Image

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.