Savremena oprema za praktičnu nastavu na Mašinskom fakultetu - gostovanje u jutarnjem programu "Rujna zora"




Savremena oprema za praktičnu nastavu na Mašinskom fakultetu - gostovanje u jutarnjem programu "Rujna zora"

Studenti master studija smjera Drumski saobraćaj BSc Željka Anđušić, BSc Anđela Vučetić, BSc Andrijana Mrvaljević i BSc Nikolina Novaković, zajedno sa Doc. dr Boškom Matovićem ugostili su urednike emisije "Rujna zora" koja se emituje na Gradskoj RTV Podgorica. Imali su priliku da predstave novu opremu za praktičnu nastavu koja se koristi na predmetima u oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Mašinski fakultet je opremio Laboratoriju za bezbjednost saobraćaja sa devet različitih vrsta naočara koje simuliraju uticaj alkohola, narkotika i umora (pospanosti) na ljudski organizam. Ovi faktori negativno utiču na psihomotorne sposobnosti čovjeka kroz usporene reakcije, zbunjenost, dupliranje slike, sporije donošenje odluka, slabije rasuđivanje. Svrha korišćenja ovih naočara u edukaciji jeste pružanje mogućnosti da se u svjesnom stanju uvidi na koji način ovi faktori utiču na čovjeka. Treba naglasiti da naočare simuliraju poremećaj vida i da u stvarnosti se javljaju i druge negativne posledice. Studenti će moći da pored teorijskih znanja iskustveno saznaju i razviju svijest o tome kako pomenuti faktori utiču na performanse vozača.

Pored toga, nabavljen je i laserski mjerač brzine, koji će omogućiti snimanje brzine saobraćajnog toka. Poznato je da brza vožnja predstavlja jedan od najznačajnijih faktora koji doprinose riziku nastanka soabraćajnih nezgoda i njihovih posledica. Oprema će omogućiti studentima da dođu do pouzdanih mjerenja i rezultata koje će imati priliku da publikuju kroz radove na konferencijama i kasnije koriste za izradu master radova.

Dekan, prof. dr Radoje Vujadinović ističe značaj nabavljene opreme koja će omogućiti studentima što više praktičnih aktivnosti, ali i saradnju i osnaživanje privrede kroz učešće Mašinskog fakulteta u nacionalnim i međunarodnim projektima. 

Cijeli prilog možete pogledati putem sledećeg linka: https://www.youtube.com/watch?v=3ilIApNuIKA

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.