Na međunarodnom naučno – stručnom skupu o bezbjednosti mladih učesnika u saobraćaju istaknuta važnost uloge Mašinskog fakulteta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Naučno – stručni skup posvećen bezbjednosti mladih učesnika u saobraćaju, po prvi put je održan u Novom Sadu 25. maja 2022. U panel diskusiji koja se odnosila na sistemski pristup unapređenja mladih vozača u saobraćaju, u ime Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore učestvovao je doc. dr Boško Matović i govorio o bezbjednosti mladih učesnika u saobraćaju u Crnoj Gori i aktivnostima koje sprovode subjekti bezbjednosti saobraćaja na lokalnom i nacionalnom nivou na području Crne Gore.

On je istakao značajnu ulogu Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore kao aktivnog subjekta bezbjednosti saobraćaja i iskustvima u edukaciji mladih učesnika u saobraćaju koje je sprovedeno među učenicima srednjih škola u Podgorici. Takođe, prezentovani su naučni rezultati koje profesori ovog fakulteta ostvaruju u procesu razumijevanja faktora koji doprinose stradanju mladih u saobraćaju.

Važno je podsjetiti da se saobraćajne nezgode izdvajaju kao vodeći uzrok smrtnosti među populacijom mladih od 5 do 29 godina u svijetu. Na području Crne Gore u 2021. godini je u saobraćajnim nezgodama poginulo 55 ljudi od čega je 11 mladih od 18 do 24 godine smrtno stradalo, što čini 20% u ukupnoj strukturi poginulih. Ako se na ovo doda brojka od 16 poginulih u starosnoj grupi od 25 do 35 godina, problem stradaja mladih u saobraćaju postaje još izraženiji.

Učešće na skupu je omogućilo da se izvrši odgovarajući benčmarking sistema bezbjednosti saobraćaja u Crnoj Gori i regionu, da se sagledaju razlike u zakonskim i institucionalnim okvirima, izvrši odgovarajući transfer znanja i najbojih praksi iz regiona. Pored toga, dogovorena je saradnja na naučnom polju i planirana zajednička istraživanja na području Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, što će omogućiiti bolje razumijevanje problema i dalji razvoj mjera unaprijeđenja bezbjedosti među mladim učesnicima u saobraćaju.

Skup je organizovala Srpska opservatorija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa Gradskom upravom za saobraćaj i puteve Grada Novog Sada, Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Autonomne Pokrajine Vojvodina, Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Upravom saobraćajne policije Republike Srbije i Fakultetom tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Cilj skupa je bio da se skrene pažnja na povećano stradanje mladih učesnika u saobraćaju, sagledaju faktori koji doprinose njihovom stradanju i sagledaju potencijali sistema bezbjednosti saobraćaja u rješavanju ovog problema.

Povezane vijesti: https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/naucno-strucni-skup-o-bezbednosti-mladih-u-saobracaju_1343322.html

https://www.abs.gov.rs/%D1%81%D1%80/vesti/naucno-strucni-skup-o-bezbednosti-mladih-u-saobracaju

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1291/objava/140508-masinski-fakultet-obiljezava-52-godine-rada-brojnim-aktivnostima



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.