Mašinski fakultet započeo snimanje indikatora bezbjednosti saobraćaja na području Crne GoreStudenti Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore sa studijskog programa Drumski saobraćaj započeli su  snimanje indikatora performansi bezbjednosti saobraćaja u 24 opštine u Crnoj Gori, koje će biti završeno do 11. avgusta ove godine.

ImageDekan Mašinskog fakulteta prof. dr Radoje Vujadinović navodi da je ova aktivnost ishod sporazuma Univezriteta Crne Gore i Ministarstva kapitalnih investicija, zasnovanog na principu zajedničkog djelovanja u oblastima naučno-obrazovne, istraživačke djelatnosti i stručnog savjetovanja. 

“Indikatori bezbjednosti saobraćaja, zajedno sa podacima o saobraćajnim nezgodama i njihovim posledicama će formirati osnovu za kvalitetnu ocjenu stanja bezbjednosti saobraćaja u Crnoj Gori, definisanje strateških ciljeva i mjera unapređenja bezbjednosti saobraćaja, kao i poređenje rezultata na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou. Ovo će omogućiti razmjenu iskustva i znanja i dobre prakse rada u oblasti prevencije saobraćajnih nezgoda”, kazao je dekan Vujadinović.

On ističe da je Mašinski fakultet jedan od najznačajnijih subjekata u sistemu bezbjednosti saobraćaja koji u saradnji sa Ministarstvom kapitalnih investicija, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Nacionalnim biroom osiguravača Crne Gore daje značajan doprinos u poboljšanju bezbjednosti saobraćaja u Crnoj Gori. 

Za realizaciju ove aktivnosti studenti su prošli posebnu obuku, tokom koje su se upoznali sa Metodologijom za mjerenje indikatora performansi bezbjednosti saobraćaja i ujedno nadogradili znanja stečena tokom studija u vezi korištenja specifične opreme i praktičnog sprovođenja opservacionih istraživanja.

Obuku studenata i organizaciju istraživanja su sproveli nastavnici na Mašinskom fakultetu doc. dr Milanko Damjanović i doc. dr Boško Matović. Doc. dr Damjanović objašnjava da indikatori bezbjednosti saobraćaja predstavljaju kvantitativne i kvalitativne vrijednosti koje su u velikoj mjeri povezane sa nastankom saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica. 

“Njihovom primjenom moguće je pratiti stanje bezbjednosti saobraćaja i prije nego što se dogode saobraćajne nezgode, što omogućava da se proaktivno uoče određeni problemi i pruži prilika da se izvrše određena poboljšanja u funkcionisanju sistema bezbjednosti saobraćaja. Lista indikatora obuhvata one koji se odnose na ponašanje učesnika u saobraćaju (brza vožnja, upotreba sigurnosnog pojasa i dječijih auto-sjedišta, vožnja pod uticajem alkohola, korištenje mobilnog telefona tokom vožnje, ponašanje pješaka), nivo bezbjednosti vozila, putne infrastrukture, kao i učinak sistema zdravstvenog zbrinjavanja posle saobraćaje nezgode”, kazao je Damjanović.

Image

 

Image

Image

Image

Broj posjeta : 562

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.