Treće državno takmičenje Svjetske olimpijade u robotici sjutra u SKC UCG




Treće državno takmičenje Svjetske olimpijade u robotici sjutra u SKC UCG

Treće državno takmičenje Svjetske olimpijade u robotici WRO (World Robot Olimpiad), u organizaciji Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i mađarskog Univerziteta EDUTUS,  održava  se u utorak, 14. juna 2022. godine, u Sportsko-kulturnom centru Univerziteta Crne Gore. Svečano otvaranje takmičenja je u  9:40, a  takmičenje traje do 17.00h. 

Na ceremoniji otvaranja će govoriti: prof. dr Biljana Šćepanović, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore, prof.dr Vladimir Božović, rektor Univerziteta Crne Gore, gospodin Zoltán Szögi, rektor Edutus univerziteta iz Mađarske, dr Ivan Vuković, gradonačelnik Glavnog grada Podgorica, gospodin József Négyesi, ambasador Mađarske u Crnoj Gori, prof. dr Radoje Vujadinović, dekan Mašinskog fakulteta. 

Događaj je otvoren za medije i javnost. Javnost ima pristup samo tribinama, a mediji sali u kojoj se održava takmičenje i svim ostalim prostorijama koje se koriste na dan takmičenja.

Na takmičenju učestvuju 22 ekipe u tri starosne kategorije: elementarnoj, juniorskoj i seniorskoj. Pobjednički timovi u svim kategorijama imaju pravo da učestvuju na finalnom svjetskom takmičenju, koje se održava od  17. do 19. novembra u Dortmundu.

U prethodne dvije godine državna takmičenja su bila organizovana onlajn, a prošle godine je pobjednički tim učestvovao na onlajn svjetskom finalu.

World Robot Olimpiad je pravo globalno takmičenje iz robotike, posvećeno nauci, tehnologiji i obrazovanju. Na predlog Mašinskog fakulteta, a preko Univerziteta Crne Gore, naša država je započela proceduru pristupanja WRO asocijaciji početkom 2020. i završila krajem iste godine.

Sponzori ovogodišnjeg takmičenja su: Domen d.o.o., Čikom, Glavni grad Podgorica, SISTEM-MNE, Navar Corporated, HOME SYSTEMS i Idea.

ČIKOM je za pobjednike takmičenja  obezbijedio vrijedne poklone. Poklone će podijeliti direktor kompanije Vladan Tabaš.

 

Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.