Internet of Things za brži razvoj kapaciteta Univerziteta Crne Gore i univerziteta Zapadnog Balkana  




Internet of Things za brži razvoj kapaciteta Univerziteta Crne Gore i univerziteta Zapadnog Balkana  

Međunarodni projekat pod nazivom “IoT zelena transformacija za akademsko društvo i poslovno orjentisan ekosistem na Zapadnom Balkanu“ čiji je akronim IoT-ECO, jedan je od 14 projekata Univerziteta Crne Gore i četiri projekta Mašinskog fakulteta, koji su dobijeni u okviru poziva novog ciklusa Erasmus + projekata izgradnje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja (CBHE) za 2021-2027.

Kroz IoT-ECO projekat, koji je okupio 12 partnera, univerziteti Zapadnog Balkana, uključujući i Univerzitet Crne Gore,  ojačaće svoje kapacitete u odnosu na nove tehnologije kao što je IoT (Internet stvari ili eng. Internet of Things) u cilju modernizacije univerziteta, jačanja saradnje sa privrednim sektorom, ali i u cilju razvoja društvene svijesti o zelenoj transformaciji primjenom savremenih tehnologija.

Prof. dr Jelena Šaković Jovanović, sa Mašinskog fakulteta, navodi da je projekat usmjeren na razvijanje infrastrukture IoT-ECO Hub-a za nastavu i istraživanje, koji će obuhvatiti i model ekosistema implementacije IoT-a za zelenu transformaciju.

„IoT-Eco projekat je usmjeren i na razvijanje vještina i kompetencija studenata za implementaciju IoT-a u cilju zelene transformacije, kroz inovirane kurseve i module na bachelor i master programima. Takođe,  i na umrežavanje univerziteta, privrednog sektora i društva u implementaciji različitih servisnih aplikacija i jačanja njihove saradnje, te informisanje društva i javnih institucija o mogućnostima i potencijalima IoT tehnologije u obezbjeđenju održivog razvoja“, kazala je profesorica Šaković Jovanović.

Ovaj projekat pruža priliku partnerima zemalja Zapadnog Balkana da istraže, implementiraju i šire IoT tehnologiju koja će poboljšati uključenost studenata i akademskog osoblja u evropski i međunarodni ekonomski i društveni kontekst.

„Kroz ovaj projekat će se omogućiti intenzivan transfer znanja između članova konzorcijuma, riješiti problemi ograničene fizičke akademske mobilnosti, ali i unaprijediti studijski moduli kako bi se smanjio jaz između ishoda učenja i potreba tržišta rada, ali i neefikasne upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija u formalnom visokom obrazovanju“, objašnjava profesorica Šaković Jovanović.

Projektom su predviđene obuke i studijske posjete akademskog i administrativnog osoblja, ali i studenata univerziteta Zapadnog Balkana na partnerskim institucijama u EU. To  će omogućiti učesnicima iz različitih etničkih i kulturnih sredina da razmjenjuju iskustva, najbolje prakse, metode i tehnike učenja iz projektne tematike. Upotreba interaktivne tehnologije će povećati uključenost svih učesnika i obezbijediti uspješnu implementaciju projekta.

Kroz ovaj projekat, uspostavljena IoT infrastruktura pomoći će univerzitetima ne samo da povećaju kvalitet i nivo efikasnosti u znanju i istraživanju već i da ojačaju interakciju sa partnerima, privrednim sektorom i društvom u cjelini, kako bi se doprinijelo poboljšanju vještina i daljoj izgradnji digitalnog društva u zemljama Zapadnog Balkana.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.