Saradnja Mašinskog fakulteta sa kompanijom Glovo




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Internet platforme i njihove primjena u distribuciji robe u gradovima postaje sve popularniji način za naručivanje hrane i drugih namirnica u današnjim gradovima koje karakteriše brz tempo života. Statistički podaci ukazuju da tržište dostave hrane i drugih namirnica u Evropi i svijetu bilježi značajne trendove rasta. Na primjer, prema podacima iz 2019. godine u Kini je identifikovano oko 460 miliona korisnika platformi za dostavu hrane, što čini više od polovine stanovnika koji žive u urbanim srednama. Izvještaji pokazuju rast broja dostava za oko 60% u 2019. godini u odnosu na 2015. godinu. Dostava se u gradovima najčešće sprovodi vozilima mikromobilnosti (bicikli, električni bicikli, trotineti i mopedi), pretežno zbog nižih troškova i veće efikasnosti ovih vozila u urbanim sredinama. Za razliku od ovog trenda, u Crnoj Gori se u najvećoj mjeri dostava hrane i namirnica sprovodi korištenjem putničkog vozila.

Međutim, zbog prirode posla koji karakteriše ovu djelatnost, vozači dostavnih vozila veoma često ignorišu saobraćajne propise i učestvuju u brojnim saobraćajnim prekršajima, kao što su prekoračenje brzine, prolazak za vrijeme crvenog signala na semaforu, korištenja mobilnog telefona tokom vožnje, neupotrebe sigurnosnog pojasa, itd. Pored toga, ovi vozači tokom dana značajno vrijeme provode u vožnji, izloženi su vremenskim ograničenjima, vožnji u nepovoljnim vremenskim uslovima i uticaju umora, što utiče na smanjenje njihovih performansi za bezbjedno učešće u saobraćaju, Zbog toga što nemaju formalni status profesionalnih vozača, oni ne podležu ograničenjima koje nalažu pravni akti o radnom vremenu vozača i pauzama u toku radnog vremena, kao i dodatnim uslovima u pogledu stručne osposobljenosti. To dovodi do njihove prezastupljenosti u pogledu učešća u saobraćajnim nezgodama.

Stoga je na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, u saradnji sa kompanijom Glovo, 22. i 28. novembra održana obuka dostavljača hrane koji su zaposleni u ovoj kompaniji. Kroz proces obuke je prošlo oko 50 dostavljača. Skup je otvorio dekan Mašinskog fakulteta, prof. dr Radoje Vujadinović i ovom prilikom istakao značaj koncepta gradske logistike i problema saobraćajnih nezgoda, koji nastaju kao posledica nebezbjednog ponašanja dostavljača hrane i namirnica u Podgorici. Ovom prilikom je organizovan sastanak sa menadžmentom kompanije Glovo, Bojanom Radović i Jelenom Raković. Dogovoreni su dalji pravci saradnje u domenu zajedničkog učešća na konferencijama, istraživanjima i projektima sa ciljem unaprijeđenja saobraćajnih navika i stavova dostavljača hrane, što će inicijalno biti realizovani kroz potpisivanje Sporazuma o saradnji.

Predavanje na temu ponašanja učesnika u saobraćaju su sproveli doc. dr Boško Matović sa Mašinskog fakulteta i Sara Đoković iz Alfa centra. Doc. dr. Boško Matović je ukazao da čovjek funkcioniše u saobraćaju kao ograničeni procesor informacija i da njegove sposobnosti opadaju tokom vremena, a da se zahtjevi saobraćajnog okruženja mijenjaju. Stoga je važno da dostavljači budu svjesni štetnih efekata koji donose korištenje mobilnog telefona, brza vožnja, kao i pojava umora tokom vožnje. Sara Đoković je prikazala specifične situacije u saobraćaju koje dovode do povećanja rizika učešća u saobraćajnim nezgodama, kao i česte greške koje u saobraćaju čine dostavljači hrane. Nakon predavanja, dostavljači su imali priliku da prolaze kroz različite saobraćajne situacije na simulatoru vožnje i na taj način steknu vještine i sposobnosti potrebne za usvajanje bezbjednog stila vožnje. Vježbe na simulatoru vožnje su koordinisale MSc Anđela Vučetić, BSc Željka Anđušić i BSc Andrijana Mrvaljević. Naredne obuke će biti realizovane u decembru 2022. godine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.