Na Mašinskom fakultetu UCG održana radionica o kvalitetu saobraćajne signalizacije u CG




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U skladu sa Memorandumom o saradnji Univerziteta Crne Gore i Ministarstva kapitalnih investicija, na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore 29. novembra 2022. održana je radionica na temu: „Nivo kvaliteta saobraćajne signalizacije u Crnoj Gori“. 

Na događaju je najavljena i realizaciju naredne radionice na temu: „Čelične zaštitne ograde za vozila i izmjenljiva saobraćajna signalizacija“  koja će biti održana 16. decembra.

Prisutne je pozdravio generalni direktor Direktorata za putnu infrastrukturu, gospodin Miroslav Mašić, kao i dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Radoje Vujadinović.

Gospodin Mašić upoznao je prisutne sa problemima i ograničenjima koji se javljaju u domenu projektovanja, izvođenja i provjere saobraćajne signalizacije u Crnoj Gori. Konstatovao je da postoji značajan potencijal za unapređenje bezbjednosti putne mreže, primjene savremene opreme i pristupa u posmatranju ovog problema. Podsjetio je na snažnu saradnju između Ministarstva kapitalnih investicija i Mašinskog fakulteta, odnosno Univerziteta Crne Gore.

Dekan Vujadinović ovom prilikom, istakao je značaj kvalitetnog prenosa informacija do učesnika u saobraćaju, a time i njihovog bezbjednog ponašanja kroz njihovo tumačenje i poštovanje. Ukazao je na značaj upravljanja putnom infrastrukturom sa aspekta bezbjednosti saobraćaja, identifikacije opasnih dionica na putevima i potencijalima za otklanjanje potencijalnih problema. Naglasio je dobru saradnju i značajnu podršku Mašinskog fakulteta vodećim subjektima bezbjednosti saobraćaja u Crnoj Gori sa ciljem unapređenja sistema bezbjednosti saobraćaja.

Radionicu su održali stručnjaci iz Signal d.o.o. iz Subotice i 3M iz Beograda, a istoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija, Uprave za saobraćaj, Monteputa, lokalnih samouprava, Mašinskog fakulteta, ovlašćeni saobraćajni inženjeri koji se bave izradom projekata signalizacije i opreme puta, kao i studenti Mašinskog fakulteta sa SP Drumski saobraćaj.

Predmet radionice su bili, kako proizvodnja, tako i kontrola kvaliteta vertikalne i horizontalne signalizacije, a sve u cilju projektovanja i izvođenja horizontalne i vertikalne signalizacije koja svojim kvalitetom doprinosi bezbjednosti saobraćaja na putevima.

S obzirom da putevi imaju doprinos u nastanku i posljedicama saobraćajnih nezgoda i do 25%, dobra projektna dokumentacija i kvalitetna ugradnja atestirane vertikalne i horizonatalne signalizacija i opreme puta čini put samoobjašnjavajućim i samoopraštajućim, čime se značajno predupređuje nastanak saobraćajnih nezgoda i posljedice kada se nezgode dogode.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.