Takmičenje Svjetske olimpijade u robotici ove godine okupilo dvostruko veći broj takmičara




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Četvrto državno takmičenje Svjetske olimpijade u robotici WRO (World Robot Olimpiad), u organizaciji Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, a u saradnji sa mađarskim Univerzitetom EDUTUS i organizacijom EDUTUS Crna Gora, održano je danas u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru.

Ove godine na takmičenju su učestvovale 34 ekipe u četiri starosne kategorije: početnoj, elementarnoj, juniorskoj i seniorskoj. Pobjednički timovi u elementarnoj, juniorskoj i seniorskoj kategoriji imaju pravo da učestvuju na finalnom svjetskom takmičenju, koje se održava od  7. do 9. novembra u Panami. Osim međunarodnog finalnog takmičenja u Panami, pobjednički timovi će imati mogućnost da učestvuju i na drugim druženjima sa takmičenjem u Danskoj ili Mađarskoj.

Na otvaranju, takmičarima je poželio uspjeh prorektor za nastavu Univerziteta Crne Gore prof. dr Veselin Mićanović.  

„Univerzitet Crne Gore je pokazao i pokazuje otvorena vrata za istraživanja u različitim oblastima. Svijet robotike je nešto što predstoji i što je očekivano da u budućnosti bude naša pokretačka snaga razvoja, kako društva u malome, tako i društva u cjelini, na globalnom nivou. Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja, tj.  predstavnici na najvišem državnom nivou su dokaz posvećenosti crnogorskog društva nauci i mladima, jer bez mladih društvo je staro“, poručio je prorektor Mićanović. On je kazao da treba ohrabriti i podržati kako mentore koji podstiču u školama inovativnost svojih učenika tako i mlade kreatore i stvarace koji žele da svoje polje mašte pretvore u realnost i da dokažu da igra nije sputana i da "mašta može bukvalno svašta". 

Dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Radoje Vjadinović istakao je, pozdravljajući takmičare, da je ove godine 60% više ekipa i takmičara u sali nego prethodne godine i izrazio nadu da će sljedeće godine sala biti premala da primi sve zainteresovane.

„Mišljenja sam da ovakakva i slična takmičenja imaju neprocjenjivu vrijednost za naše društvo jer djecu u najmlađem uzrastu usmjeravaju u jednom dobrom pravcu, u pravcu nauke i inovacija u pravcu inženjerstva i uopšte STEM obrazovanja. Ovakva takmičenja podstiču kreativnost, timski rad, njeguju takmičarski duh, a sve u konačnom kroz druženje i igru sa vršnjacima. Čvrsto sam ubijeđen da je ovo pravi put da našu djecu sklonimo sa ulica, da ih udaljimo od mobilnih telefona i rijalitija, i da na taj način, u konačnom, imamo mnogo zdravije društvo i snažnu državu, kazao je dekan Vujadinović i zahvalio se Univerzitetu EDUTUS-u na suorganizaciji takmičenja.     

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Biljana Šćepanović je kazala da na takmičenjima i susretima osnovaca i srednjiškolaca uvijek ponavlja iste poruke: „vi ste naša budućnost, jer vas tako vidim i u to vjerujem. Kao nastavnik Univerziteta Crne Gore kažem  vi ste naši budući studenti, kao ministar nauke i tehnološkog razvoja kažem vi ste nosioci tehnološkog razvoja ove države, a samim tim i cjelokupnog čovječanstva. Dakle vi ste ti koji nas vodite u budućnost, a mi smo ti koji treba da vam pomognemo da vam taj put bude što jednostavniji, što lakši, da vam, pružimo što je više podrške, i da vam ukažemo poštovanje na tom putu“, kazala je Šćepanović.

Predsjednica Skupštine glavnog grada Podgorica Jelena Borovinić-Bojović i zamjenik gradonačelnice Glavnog grada Luka Rakčević takođe su pozdravili organizovanje ovog događaja, uz punu podršku Glavnog grada ovakvim manifestacijama. Takmičare je pozdravila i predstavnica ambasade Mađarske u Podgorici Mira Vuity.  

Ovo globalno takmičenje iz robotike, posvećeno je nauci, tehnologiji i obrazovanju. Na predlog Mašinskog fakulteta, a preko Univerziteta Crne Gore, naša država je započela proceduru pristupanja WRO asocijaciji početkom 2020. i završila krajem iste godine.

Mašinski fakultet UCG je značajnim sredstvima obezbijedio održavanje ovogodišnje državne olimpijade u robotici.

 Sponzori ovogodišnjeg takmičenja su: FIVE G, Sistem-mne, Home systems d.o.o, Hex , ČIKOM, DoMEn, Rudnik uglja, Elektroprivreda Crne Gore, Univerzitetski sportsko-kulturni centar,  Ambasada Mađarske u Podgorici,  MIRVEL COMPANY.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.