Posjeta studenata Metalcu i Institutu crne metalurgije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru realizacije praktične nastave iz predmeta Stručna/laboratorijska praksa K1, studenti specijalističkih studija studijskog programa Mašinstvo, smjera Primijenjena mehanika i konstruisanje posjetili su dvije kompanije.

Dana 14.11.2018. godine realizovana je posjeta kompaniji Metalac Termochem d.o.o., Nikšić. Tokom posjete studenti su se upoznali sa proizvodnim programom ove kompanije. Domaćini su nam predstavili trenutni tok proizvodnje i karakterističnu opremu za izradu zavarenih konstrukcija. Takođe, upoznali smo se sa unapređenjem primjene zaštitnih gasova u proizvodnom procesu.

Dana 14.11.2018. godine realizovana je posjeta i Institutu Crne Metalurgije, Nikšić. Ovaj Institut se bavi proizvodnjom metalnih proizvoda postupkom livenja i ispitivanjem materijala i zaštitom na radu. Domaćini su nam praktično predstavili postupak pripreme i izrade kalupa kao i sam proces livenje metala. Obilaskom laboratorija, domaćini su nam predstavili opremu i metode za ispitivanje materijala sa i bez razaranja, hemijske analize i metalografska ispitivanja. Posebnu pažnju i interesovanje kod studenata je izazvala prezentacija NDT metoda u cilju utvrđivanja (ne)postojanja, kako unutrašnjih indikacija, tako i površinskih grešaka i prslina kod materijala i zavarenih spojeva. Prezentovne su metode ispitivanja penetrantima, magnetnim česticama, čitanje radiograma, kao i mjerenje debljine (prionjivosti) površinske zaštite materijala.

Zahvaljujemo se domaćinima na njihovom gostoprimstvu i trudu da studentima prezentuju postupke i tehnologije, kao i da daju odgovore na sva postavljena pitanja.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.