U Budvi od 14-17. 06. 2017. održana XIV Konferencija održavanja i proizvodni inženjering - KODIP 2017




















Održana je XIV međunarodna konferencija Održavanje i proizvodni inženjering - KODIP 2017 u Budvi, Hotel "Mogren", 14-17.06.2017. godine.

Konferenciju KODIP ustanovio je prof. dr Miodrag Bulatović, redovni profesor u penziji Univerziteta Crne Gore - Mašnskog fakulteta, koji, nažalost, nije više sa nama, pa je ovo bila prilika da se evociraju uspomene na uvaženog profesora, predsjednika Organizacionih odbora svih trinaest, do sada održanih Konferencija.

Prvih osam konferencija održano je pod nazivom Konferencija održavanja - KOD jer su tematske oblasti bile iz održavanja proizvodne opreme. Od 2011. godine tematske oblasti su proširene i na druge oblasti mašinstva, pa je konferencija dobila naziv: Održavanje i proizvodni inženjering - KODIP.

Na dosadašnjim Konferencijama je objavljeno preko 850 naučnih i stručnih radova afirmisanih autora iz regiona i šire. Kroz prezentaciju radova i razmjenu iskustava traženi su odgovori na aktuelne privredne probleme. Na Konferencijama su takođe, dogovarane saradnje na zajedničkim projektima i radovima.

Na konferenciji KODIP 2017 su objavljena 42 visokokvalitetna rada sa 104 autora i koautora. Autori su bili iz zemalja okruženja: Hrvatske Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, ali i iz Zemalja Evrope: Austrije i Rusije. Izloženo 35 radova koji su izazvali veliku pažnju i raspravu učesnika. U radovima su prikazani novi trendovi iz oblasti kijima pripadaju, što je veoma važno za Crnu Goru, da se stiču znanja i iskustva i da se uklapa u nove trendove iz raznih oblasti mašinstva i na taj način održava korak sa razvijenim svijetom.

Teme Konferencije su teme koje se izučavaju na Mašinskom fakultetu u Prodgorici i primjenjuju u privredi Crne Gore:

  • Konvencionalne i nekonvencionalne proizvodne tehnologije
  • Drvoprerada
  • Energetika i energetska efikasnost
  • Održavanje i tribologija
  • Materijali
  • Industrijski inženjering
  • Inženjerska ekonomija
  • Software inženjering
  • Numeričko modeliranje i simulacije
  • Konstruisanje i dizajn
  • Proizvodni sistemi i optimizacija

Konferencija KODIP 2017 je pred stručnom i naučnom javnosti otvorila mnoga pitanja. Kompetentni odgovor obezbijedilo učešće renomiranih stručnjaka i naučnika iz zemlje i inostranstva. U tu svrhi je odžan i okrugli sto na temu - Reindustrijalizacija u Crnoj Gori, su moderatori bili prof. dr Milan J. Perović i prof. dr Ljubomir Pejović.

 

                                                                                                  Predsjednik Organizacionog odbora KODIP 2017

                                                                                                                          Prof. dr Mileta Janjić



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.