Objavljena monografija o 50 godina rada Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore




Objavljena monografija o 50 godina rada Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore

 

Monografija „50 godina Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore: 1970-2020“ objavljena je nedavno u izdanju Univerziteta Crne Gore.

Autori ove publikacije su prof. dr Igor Vušanović, prof. dr Mileta Janjić i akademik Vlado Lubarda.   

U ovom izdanju je dat osvrt na istoriju Mašinskog fakulteta, pravce njegovog  razvoja, prvog diplomiranog inženjera, prvog magistranda, dekane kroz prethodnih pet decenija, akademsko i neakademsko osoblje Fakulteta, nekadašnje studente-danas uspješne privrednike, kao i dobitnike Zlatne povelje povodom 50 godina postojanja Mašinskog fakulteta.  

Predstavljeni su i aktuelni nastavni planovi i programi,  savremeni izazovi i perspektive Mašinskog inženjerstva, naučnoistraživački i stručni rad.

Posebna pažnja je posvećena studentskim aktivnostima, poput projekata kao što su:  Formula student, Smart Tech i WRO 2019,  takmičenje studenata u okviru ERASMUS+ projekta “REBUS”,  sportske i druge aktivnosti, sa spiskom studenata koji su diplomirali na Mašinskom fakultetu.

„Pola vijeka postojanja neke institucije svuda u svijetu predstavlja značajan jubilej, a posebno na prostoru kao što je Balkan, koji karakteriše turbulentan život i razvoj u svim sferama života i rada, i sada i u prošlosti. Mašinski fakulteti kao perjanice tehnike i tehničkih disciplina, na svim meridijanima, pokazatelji su tehnološkog napretka društva u kojem egzistiraju, pa ni Crna Gora nije izuzetak“, navodi u uvodnoj riječi dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Igor Vušanović.

 

Monografija je dostupna OVDJE.

 

 

Povezane vijesti: 

Dekan Vušanović: Monografija o 50 godina rada Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i studentski volonterizam obilježavaju jubilej

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/objavljena-monografija-o-50-godina-rada-masinskog-fakulteta-univerziteta-crne-gore

https://www.antenam.net/drustvo/172352-objavljena-monografija-o-50-godina-rada-masinskog-fakulteta-ucg

https://makanje.me/clanak/3515

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.