Savremena metodologija praćenja i upravljanja bezbjednošću saobraćaja na putevima




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U sklopu Projekta Tehnička pomoć u jačanju kapaciteta i usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa EU legislativom u sektoru transporta u organizaciji Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Mašinskog fakulteta (Studijskog programa Drumski saobraćaj) održana je radionica o korišćenju Metodologije za mjerenje i korišćenje ključnih indikatora performansi bezbjednosti saobraćaja.

Kao jedna od aktivnosti i rezultat projekta Tehničke pomoći, jeste i urađena Metodologija za mjerenje i korišćenje ključnih indikatora performansi bezbjednosti saobraćaja, koja predstavlja jedan od osnovnih alata koji omogućava bolje upravljanje bezbjednošću saobraćaja. Definisanje, mjerenje i praćanje indikatora bezbjednosti saobraćaja omogućava da se shvate i precizno definišu problemi bezbjednosti saobraćaja, ali i da se planiraju efektivne mjere bezbjednosti saobraćaja, jer odnos između postojećih i željenih vrijednosti indikatora određuje što bi trebalo predvidjeti u programima bezbjednosti saobraćaja i koje mjere preduzimati. Indikatori su usvojeni i definisani na osnovu dosadašnjih detaljnih istraživanja i iskustava najbolje svjetske prakse u oblasti bezbjednosti saobraćaja. Konkretno, usvojeni su ključni indikatori koji su sadržani u posljednjem dokumentu Evropske komisije "EU Road Safety Policy Framework 2021-2030-Next steps towards "Vision zero"".  Naime, definisani su sljedeći ključni indikatori: brzina, sigurnosni pojas, zaštitna oprema, alkohol, ometanje pažnje, pješaci, vozila, put i putna infrastruktura i zdravstveno zbrinjavanje poslije saobraćajne nezgode. Svaki od ovih ključnih indikatora ima i određeni broj pod indikatora.

Projekat Tehnička pomoć u jačanju kapaciteta i usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa EU legislativom u sektoru transporta realizuje konzorcijum na čijem je čelu kompanija "B/S Europe" iz Belgije. Na radionici su učešće uzeli predstavnici Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Uprave policije i Mašinskog fakulteta.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.