Dekan Vušanović: U godini pandemije naučnoistraživački rad bio najplodonosniji na Mašinskom fakultetu




Dekan Vušanović: U godini pandemije naučnoistraživački rad bio najplodonosniji na Mašinskom fakultetu

Mada godina pandemije, 2020. je za Univerzitet Crne Gore bila puna uspjeha na polju naučnoistraživačkog rada, međunarodne saradnje, dobijenih projekata, u kojoj je svoju ulogu imao i Mašinski fakultet Univerziteta Crne Gore. O toImagej ulozi razgovarali smo sa dekanom Fakulteta prof. dr Igorom Vušanovićem.

„Kao naučna jedinica jednistvenog Univerziteta Crne Gore mi smatramo da je najbolja promocija u internacionalizaciji fakulteta objavljivanje što je većeg mogućeg broja naučnih radova na SCI I ostalim naučnim listama, učešće na međunarodnim naučnim projektima, konferencijama, seminarima, razmjenama nastavnika i saradnika, i drigim aktivnostima koje promovišu naš rad na način da nas drugi vide da postojimo, radimo i doprinosimo“, kazao je dekan Igor Vušanović.

UCG: Šta je uslovilo, da baš u godini pandemije, bude veći fokus na naučna istraživanja?

PROF. DR VUŠANOVIĆ: Klima na fakultetu je u tom smislu drastično promijenjena u odnosu na prethodne godine, jer samo ove 2020. imamo preko 25 objavljenih radova na SCI listi, veliki broj dobijenih projekata, kako međunarodnih tako i domaćih (četiri dobijena nacionalna projekta) na šta sam kao Dekan jako ponosan.

Mislim da su svi na fakultetu, počev od saradnika pa do profesora u najvećim zvanjima shvatili da jedino na ovaj način možemo da izdignemo fakultet, poboljšamo njegov status, kako kod naučne javnosti tako i kod studenata, a na ruku nam ide i atmosfera na Univerzitetu Crne Gore koja je afirmativna i podržava i nagrađuje sve aktivnosti vezane za promociju nauke, struke i nastave.

UCG: Desilo se da je 2020. godina baš godina u kojoj Mašinski fakultet proslavlja pola vijeka postojanja?

PROF. DR VUŠANOVIĆ: Ovo je bila izuzetno važna godina Mašinskog fakulteta koja je vezana za njegovu istoriju. Slavimo 50 godina postojanja i rada, što je ne mali jubilej. Povodom njega prisjetili smo se naših dragih profesora i onih koji su sa nama i onih koji nijesu, rezultata koje smo ostvarili i sa čime smo doprinosili široj društvenoj zajednici. Tim povodom izdali smo i Monografiju o 50 godina fakulteta gdje smo se osvrnuli i dali naš pečat vremena koje je za nama. U Monografiji je dat i naš prikaz i vizija za budućnost gdje mi želimo i vidimo naš fakultet u sljedećih pola vijeka.

UCG: Koliko mislite da se ostvarila nastava i odgovorila na potrebe studenata, s obzirom na okolnosti?

PROF. DR VUŠANOVIĆ: Što se tiče samog nastavnog procesa, na Mašinskom fakultetu je kao i kod svih obrazovnih institucija funkcionisao onlajn sistem koji je uspješno realizovan u ljetnjem semestru prošle školske godine i u ovom prvom zimskom semestru nove 2020/21 godine.

Po mom sudu, kriza izazvana pandemijom najjači negativni uticaj ostavila je na rad sa studentima, gdje smo bili prinuđeni nastavu da održavamo bez prisustva studenata, korišćenjem naprednih IT rješenja. Iako smo, kao fakultet, pobornici većeg korišćenja modernih IT tehnologija za sve, smatramo da je nastava ipak posljednja u kojoj treba uvoditi inovacije koje podrazumijeva fizički nedolazak u amfiteatre fakulteta vezane za nastavu. Isto važi i za rad sa studentima u laboratorijama.

UCG: Koje aktivnosti je ove godine odložila pandemija?

PROF. DR VUŠANOVIĆ: Kao i sav svijet, i Mašinski fakultet je osjetio krizu izazvanu COVID-19 pandemijom u mnogim aspektima, kako naučnim, tako stručnim i komercijalnim aktivnostima. Tokom 2020. godine trebale su da budu organizovane dvije velike naučne konferencije koje su, na žalost, otkazane.

Na predlog Mašinskog fakulteta ove godine je dodijeljen počasni doktorat istaknutom naučniku Satya N. Atluriju iz USA, pa je i ta promocija odložena. Pored toga, imali smo niz projekata i razmjena koje su sve otkazane. Nadamo se da ćemo u 2021. godini dočekati kraj pandemije i vraćanje u redovno stanje. Što se tiče naših poslova sa tržištem oni bilježe značajan pad pa smo mnoge aktivnosti morali odložiti za neka bolja vremena.

UCG: Kakva su vaša očekivanja u pogledu budućeg rada, u okviru 2021. godine?

PROF. DR VUŠANOVIĆ: U novoj 2021. godini čeka nas dosta izazova, bićemo organizatori velike konferencije THERMACOMP2020 koja je trebala biti ove 2020. godine. Dalje, čeka nas početak realizacije i aktivnosti na četiri nacionalna projekta koja smo dobili kod Ministarstva nauke, kao i mnoge druge koje su započete.

Nadamo se da će u 2021. godini, COVID-19 i sve što ga je pratilo biti ružna prošlost, i da ćemo iz 2020. godine, u sjećanjima samo imati dobre momente i sjećanja na ostvarene rezultate, a da ćemo se takođe sjećati i ostalih dobrih djela koja smo uradili da našim ljudima olakšamo muke koje su imali, prolazeći kroz krizu koja nas je zadesila.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/dekan-vusanovic-u-godini-pandemije-naucnoistrazivacki-rad-bio-najplodonosniji-na-masinskom-fakultetu

https://www.antenam.net/drustvo/181244-vusanovic-u-godini-pandemije-naucnoistrazivacki-rad-bio-najplodonosniji-na-masinskom-fakultetu

https://www.cdm.me/drustvo/dekan-vusanovic-u-godini-pandemije-naucnoistrazivacki-rad-bio-najplodonosniji-na-masinskom-fakultetu/

 

 

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.