Održan panel na FPN-u o perspektivi EU i Zapadnog Balkana šest decenija nakon Rimskih ugovora




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Ministarstvo evropskih poslova i Fakultet političkih nauka organizovali su danas na FPN-u panel debatu na temu: “Perspektive EU i Zapadnog Balkana šest decenija nakon Rimskih ugovora“. U okviru Panela je predstavljena publikacija "Rimski ugovori" koju su pripremili Ministarstvo evropskih poslova i Ambasada Republike Italije u Podgorici.

Otvarajući skup, dekan Fakulteta, prof. dr Saša Knežević je podsjetio na istorijski tok i razvoj evropske ideje i objasnio da je upravo uvjerenje da će jačanje evropskih savezništava doprinijeti ekonomskom razvoju vodilo lidere zapadnoevropskih država na put integracije.

“Danas, šest decenija nakon potpisivanja Rimskih ugovora, Evropska unija, koja je živa emanacija evropske ideje, se suočava sa novim izazovima i otvorenim pitanjima”, kazao je Knežević.

U uvodnom govoru, ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović je poručio da su Rimski ugovori baza i platforma na osnovu kojih je proteklih šest decenija kreirana Evropska unija i njezinih gotovo 200 hiljada stranica pravnih tekstova.

“Potpisivanjem Rimske deklaracije, šezdeset godina nakon usvajanja ugovora glavna misao vodilja je bila izlazak iz krize i osiguranje budućnosti EU. Evropa prolazi kroz breksit, izlazi iz migrantske krize i drugih procesa koji je  opterećuju ali i otvaraju nove puteve”, poručio je ministar Pejović.

On je podsjetio na govore predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera, predsjednika Francuske Emanuela Makrona i premijerke Velike Britanije Tereze Mej u kojima su označene glavne trase za razvoj EU i dat konkretan vremenski okvir  za proširenje.

“Ugovori su početak i polazna osnova ali oni omogućavaju i mnogo više. Crna Gora je danas u mogućnosti da koristi evropske fondove i da se kroz njih približi Evropi”, zaključio je ministar Pejović.

Ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Vinćenco Del Monako ukazao je na istorijski značaj Rimskih ugovora za ujedinjenje Evrope.

“Ne utiču samo “veliki igrači” na uzgajanje vinograda Evropske unije nego i obični ljudi. Ja kao ubijeđeni Evropejac jedva čekam da vidim i Crnu Goru među članicama. Crnu Goru koja je u stanju da ide u skladu sa ritmom EU ali i u skladu sa vašim vizijama”, rekao je Del Monako. 

U okviru panela ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore Adrijan Vuksanović, v.d predsjednika Komisije za vanjske poslove i emigraciju Republike Italije Senator Paolo Korsini i član Komisije za vanjske poslove i emigraciju Vito Rosario Petroćeli su iznijeli svoja viđenja u vezi sa razvojnim putem EU tokom proteklih šezdeset godina, izazovima kojima se Unija suočava i njihovim uticajem na integraciju Zapadnog Balkana.

Skup je realizovan u okviru projekta „Informisanje javnosti o pristupanju i finansijskoj podršci Evropske unije Crnoj Gori, koji finansira DEU, a implementira UNDP.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.