Dubravka Valić Nedeljković: Mediji ne smiju zaboraviti svoju edukativnu funkciju




Radionica “Medijski opismenjeni predavači - preduslov za kvalitetno obrazovanje zumera i generacije alfa” okupila je preko 50 nastavnika/nastavnica osnovnih i srednjih škola iz svih gradova Crne Gore. Obuka je jedna u nizu aktivnosti koje Fakultet političkih nauka realizuje u saradnji sa Agencijom za elektronske medije u okviru projekta “Medijska i informacijska pismenost u funkciji razvoja kritičkog mišljenja i zagovaranja mladih”.

Na prvoj sesiji profesorica Dubravka Valić Nedeljković ocijenila je da su štampani mediji na našim prostorima u prethodnom periodu zaboravili na svoju edukativnu funkciju. Kako objašnjava Valić, televizija je u vremenu totalne blokade morala da posreduje prikazujući školski program, ali da joj godinama unazad nedostaje kvalitetan obrazovni program za djecu i mlade.

“Odgovori sa ekrana nisu bili na nivou očekivanja djece koja su digitalni urođenici”, zaključila je Valić Nedeljković i pojasnila da je zamisao emitovanja školskog programa za vrijeme pandemije bila dobra i pravovremena, ali da su rezultati izostali.

Prvog dana trodnevne obuke učesnici su kroz praktičan rad i zadatke učili o različitim tipovima manipulacija, govorili o značaju emocionalnog faktora kada je riječ o širenju lažnih vijesti za koje su zaključili da utiču ne samo na njihove odluke u konkretnim situacijama, već i na kasnije postupke. Medijska ekspertkinja Tatjana Ljubić navela je da je ovo doba dezinfodemije, uz pojašnjenje da dezinformacije nisu nova pojava, ali da količina i brzina dijeljenja nikada nisu bile na ovom nivou.

Radionice su dio Zajedničkog regionalnog programa @dijalogzabuducnost, koji u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji sprovode UNESCO, UNICEF i UNDP.





Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.