Preko 50 nastavnika iz Crne Gore učesnici radionice o medijskoj i informacijskoj pismenosti




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Drugi dan onlajn radionice pod nazivom “Medijski opismenjeni predavači - preduslov za kvalitetno obrazovanje zumera i generacije alfa” počeo je praktičnim savjetima za uključivanje medijske pismenosti u kurikulume različitih predmeta u školama. “Medijska pismenost može pomoći da škola bude prijemčivija digitalnoj generaciji”, navodi profesorica Dubravka Valić Nedeljković.

Ona je ukazala na značaj uloge nastavnika na podizanje svijesti djece o važnosti kritičkog iščitavanja medijskih sadržaja i objasnila da se najbolji rezultat postiže saradnjom nastavnika i učenika, jer su predavači ti koji bolje razumiju sadržaj plasiran u medijima, a digitalni urođenici smatraju se bolje tehničko-tehnološki opismenjenim.  

Rukovoditeljka Službe za odnose s javnošću i opšte poslove u Agenciji za elektronske medije, Elvira Ceković posebno je naglasila negativne uticaje prikrivenog oglašavanja u medijima, naročito onog koje je usmjereno najmlađoj publici. Ceković pojašnjava da nije dovoljno zabraniti djeci konzumiranje sadržaja koji se emituju na televiziji, jer su im oni i dalje dostupni s obzirom na to da im pristupaju drugim kanalima informisanja. Ona zaključuje da roditelji i nastavnici moraju učiti djecu da razlikuju kvalitetne sadržaje od onih koji to nisu i da samo ograničavanje konzumiranja medijskih sadržaja nije dovoljno.

Trodnevni vebinar još jedna je od aktivnosti koju Fakultet političkih nauka realizuje u saradnji sa Agencijom za elektronske medije u okviru projekta “Medijska i informacijska pismenost u funkciji razvoja kritičkog mišljenja i zagovaranja mladih”. Radionice su dio Zajedničkog regionalnog programa @dijalogzabuducnost, koji u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji sprovode UNESCO, UNICEF i UNDP.

#DijalogZaBuducnost

#DialogueforFuture

#FPNUNSA

#FPNUNBG

#FPNUNCG



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.