Tatjana Ljubić: Neophodno kritički analizirati skrivene poruke ugrađene u značenje vizuelnog




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Tatjana Ljubić: Neophodno kritički analizirati skrivene poruke ugrađene u značenje vizuelnog

 

Drugi dan online radionice pod nazivom “Medijskom i informacijskom pismenošću protiv izazova u digitalnom svijetu” bio je posvećen praktičnim aktivnostima u cilju povećanja stepena vizuelne pismenosti. Preko 20 studenata novinarstva učili su kroz zadatke kako da primjene internet alate za prepoznavanje autentičnosti fotografija.

Medijska ekspertkinja Tatjana Ljubić je upozorila buduće novinare da nije važno samo prepoznati da li je neka fotografija autentična ili ne, već i razumjeti kontekst u koji je ona smještena. Ona je navela da je je foto forenzika važna kompetencija, koja studentima novinarstva, odnosno budućim novinarima može pomoći u svakodnevnom radu. Ljubić je objasnila da video formati nisu podložni ovakvim provjerama, što ostavlja dodatni prostor za manipulacije.

Aktivnosti su rezultat saradnje Fakulteta političkih nauka i Agencije za elektronske medije, a realizuju u okviru projekta “Medijska i informacijska pismenost u funkciji razvoja kritičkog mišljenja i zagovaranja mladih”, kao dio Zajedničkog regionalnog programa @dijalogzabuducnost, koji u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji sprovode UNESCO, UNICEF I UNDP.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.