Studenti novinarstva učestvovali na konferenciji u Sofiji




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti treće i četvrte godine novinarstva Fakulteta političkih nauka učestvovali su na međunarodnom Medijskom forumu Jugoistočne Evrope (SEEMF), koji se održao 27. i 28. novembra u Sofiji. Tema ovogodišnjeg, jedanaestog po redu foruma bila je „Javni diskurs u Evropi: Da li mediji mogu pomoći da se sačuva demokratija?“.

Studenti su bili u prilici da čuju mišljenja novinara, urednika i medijskih eksperata iz različitih zemalja Jugoistočne Evrope o funkcionisanju medija u kontekstu lažnih vijesti, populizma, digitalne revolucije i ograničenog budžeta. Na konferenciji je ocijenjeno da se mnogi novinari u ovom regionu osjećaju bespomoćno, te da je potrebno jačati povjerenje i međusobnu podršku.

Šef tima Evropa/Sjeverna Amerika u Fondaciji Konrad Adenauer, Lars Hansel, istakao je da je povjerenje veoma važna valuta u politici, ali i u medijima.

„Kada riječi ne prate i postupci, povjerenje se ne može uspostaviti. Kada riječi nijesu istinite ili su poluistinite, neće biti povjerenja takođe“, ocijenio je Hansel i dodao da slobodu štampe ne treba uzimati zdravo za gotovo.

SEEMF je tradicionalni medijski forum koji se od 2007. godine održava svake godine u nekoj od zemalja regiona. Forum se organizuje kao zajednički projekat Medijske organizacije Jugoistiočne Evrope (SEEMO), Fondacije Konrad Adenauer (KAS) i Incijative za centralnu Evropu (CEI).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.