Promovisana monografija: Fakultet političkih nauka 2006 – 2021. godine




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

FOTO GALERIJA

Monografija „Fakultet političkih nauka 2006 - 2021. godine“, objavljena povodom 15 godina postojanja i rada fakulteta, promovisana je danas na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore.

„Latinska maksima kaže: Oni koji ne znaju neka uče, a oni koji znaju neka nalaze zadovoljstvo u tome da se podsjećaju. Mi ovom prilikom imamo zadovoljstvo da se podsjetimo kako je došlo do nastanka Fakulteta političkih nauka“, kazao je u uvodnoj riječi dekan prof. dr Milan Marković.

Na promociji Monografije čiji je priređivač prof. dr Čedomir Čupić, dekan Marković se zahvalio na prisustvu rektoru Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimiru Božoviću, predsjednici Upravnog odbora UCG prof. dr Rajki Glušici, prisutnim akademicima, dekanima, profesorima fakulteta i studentima.

Profesor Čupić, priređivač monografije i jedan od inicijatora nastanka FPN-a zajedno sa prof. dr Ratkom Božovićem, podsjetio je na početke nastajanja Fakulteta i imena svih onih koji su doprinijeli stvaranju fakulteta, a kojima je ukazana pažnja u  Monografiji.

Fakultet je, istakao je on, obrazovao petnaest generacija, a danas se mnogi od njih nalaze u različitim strukturama društva, a prisutni su i u političkom javnom životu Crne Gore, noseći neke od najodgovornijih uloga u društvu, te da je kroz svoje studente opravdao svoje postojanje.

„Mi kao profesori ne smijemo da ulazimo u ideologije niti da mjerimo studente prema ideologijama nego da ih mjerimo prema tome da li oni primjenjuju ono što su naučili na Fakultetu političkih nauka“, kazao je profesor Čupić.  

Profesor dr Srđan Darmanović, prvi dekan FPN-a, takođe je ukazao da je Fakultet za svega 15 godina postojanja dao rezultate.

„Ima jedna maksima koja, u velikoj mjeri, važi za sve fakultete političkih nauka, imajući u vidu da je demokratija jedna od ključnih tema političkih nauka i da su u biti kritičke nauke. Fakulteti političkih nauka onakvi kakvi bi trebali da budu postoje samo u demokratskim društvima“, kazao je profesor Darmanović dodajući da je sa tog aspekta opravdano postojanje Fakulteta političkih nauka, iskazujući vjerovanje da će biti na korist društvu.

Presudnu ulogu u osnivanju FPN-a imao je i predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti prof. dr Dragan Vukčević, koji je u jednom periodu bio i profesor FPN-a, riječi su kojima ga je dekan Marković najavio kao govornika na promociji Monografije.

Govoreći o jubileju Fakulteta političkih nauka, profesor Vukčević je istakao značaj institucije u jednom vremenu i društvu kao mjesta na kojem se civilizuje i pripitomljuje određeni društveni odnos, norme i vrijednosti. Na čast posebno služi, kazao je on, što su u njenim temeljima imena profesora Vučine Vasovića i Radovana Vukadinovića.

„FPN kao institucija je mjesto na kome je bilo potrebno otvoriti put jednog drugačijeg poznavanja politike i znanja o politici nego što je do tada postojalo u Crnoj Gori“, kazao je akademik Vukčević, ističući da je uloga političara najodgovornija uloga u društvu. 

Svaki fakultet nosi određeni vrednosni sistem koji treba da razvije kod svojih studenata, a to nisu vrijednosti lične koristi već opšteg javnog dobra, zaključio je on.

Medijske objave:

https://www.in4s.net/promovisana-monografija-fakultet-politickih-nauka-2006-2021-godine/

https://gradski.me/promovisana-monografija-fakultet-politickih-nauka-2006-2021/

https://www.cdm.me/kultura/promovisana-monografija-fakultet-politickih-nauka-2006-2021/

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.