Profesor Srđan Darmanović dobitnik priznanja Univerziteta Crne Gore




Profesor Srđan Darmanović dobitnik priznanja Univerziteta Crne Gore

Na predlog Vijeća Fakulteta političkih nauka, redovni profesor prof. dr Srđan Darmanović, primio je priznanje Univerziteta Crne Gore za doprinos razvoju naučnoistraživačkog rada i međunarodnog pozicioniranja Univerziteta, na svečanoj sjednici Senata UCG, uručeno od rektora UCG prof. dr Vladimira Božovića

Jedan je od osnivača i prvi dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore, na kojem danas, u statusu redovnog profesora, predaje na predmetima: Uvod u političke nauke, Savremeni politički sistemi I, Partije i partijski sistemi, Politički sistem Crne Gore, Savremeni politički sistemi II, Komparativne tranzicije, Komparativni evropski partijski sistemi i Komparativne regionalne studije.

Autor je knjiga: Izobličena demokratija: drama jugoslovenskog post komunizma (1993) i Real-socijalizam: Anatomija sloma (1996). Takođe, koautor je knjiga Autoritarizam i demokratija: Srbija, Crna Gora, Hrvatska - institucionalni okvir (2003); Između autoritarizma i demokratije: Srbija, Crna Gora, Hrvatska – civilno društvo i politička kultura (2005), Referendum u Crnoj Gori 2006. (2006), Izbori i izborni sistem u Crnoj Gori 1990-2006 (2007), Europe and Americas: Trans-Atlantic Approach to Human Rights (2015), Izborni i partijski sistem u Crnoj Gori - perspektive međupartijske demokratije (2016), Birači, partije i izbori - kako demokratizovati partije u Crnoj Gori i Srbiji? (2016)

Autor je članaka u prestižnim međunarodnim časopisima za političke nauke: Journal of Democracy (Vašington, SAD), East European Constitutional Review (Njujork-Budipešta), Sudosteuropa (Minhen, Njemečka). Kolumnista u nekadašnjem jugoslovenskom dnevniku Naša Borba (1990-1997) i crnogorskom nedeljniku Monitor (1994-2003).

Gostujući je predavač na univerzitetima: Džordžtaun i Džon Hopkins (Georgetown i John Hopkins) u Vašingtonu, SAD, na Kolbiju (Colby University), u Mejnu, SAD, Sapijenca (La Sapienza) u Rimu, Italija, Univerzitetu Hamburg, u Njemačkoj. Član je međunarodne  istraživačke grupe  Aspen  Instituta  koja  je  objavila  izvještaj/knjigu Budućnost Balkana (1997-98). Dva puta (1998 i 2000) u svojstvu eksperta svjedodo pred Helsinškom komisijom Kongresa SAD.

Član je Venecijanske komisije (Međunarodna komisija za demokratiju putem prava) Savjeta Evrope od 2005. godine. Takođe je član Evropskog savjeta za međunarodne odnose (ECFR) od 2019. godine.

Bio je ambasador Crne Gore u SAD (2010 - 2016 godine) i ministar vanjskih poslova u Vladi Crne Gore (2016-2020 godine).

Osnivač i nekadašnji predsjednik Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), NVO/think tank sa sjedištem u Podgorici, (1998-2010g.). Nacionalni majstor u šahu. Oženjen, otac jednog djeteta.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.