Fakultet političkih nauka, 23.02.2018

"Izvještavanje iz ratom pogođenih područja" - Gostujuće predavanje iz predmeta Mediji u kriznim situacijama"Izvještavanje iz ratom pogođenih područja" - Gostujuće predavanje iz predmeta Mediji u kriznim situacijama

Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije - Lupa u saradnji sa Fakultetom političkih nauka organizuje gostujuće predavanje nagrađivanog novinara i ratnog izvještača hrvatskog "Večernjeg lista" Hassana Haidara Diaba. Gostujuće predavanje biće održano 26.  februara u 12.15 h u okviru predmeta Mediji u kriznim situacijama na temu "Izvještavanje iz ratom pogođenih područja".

Hasan Haidar Diab, hrvatski novinar, ratni reporter i ekspert za islamski radikalizam i terorizam, rođen je u glavnog radu Libana, Beirutu, 1963. godine, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. 

U Hrvatsku je stigao 1981. godine kako bi studirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarsku karijeru započeo je 1992. godine. U najtiražnijim dnevnim novinama "Večernjem listu", gdje je i danas, počeo je raditi 1996.godine. Jedan je od rijetkih novinara iz zapadnog svijeta koji je izvještavao iz Libana 2006.godine kada su izbili sukobi između Izraela i libanskog Hezbollaha. Izvještavao je iz svih zemalja zahvaćenih "Arapskim proljećem", iz Tunisa, Egipta, Libije, Sirije te iz ostalih žarišnih tačaka Iraka... S obzirom da je vrstan poznavalac arapskog jezika, putovao je širom Jugozapadne Azije i radio brojne reportaže i intervjue s izbjeglicama i političarima. Kao politički komentator bio je stručni gost brojnih televizija i radija među kojima su HRT, Nova TV, N1, Z1, Al Jazeera Balkans, RTV BiH, TV Slovenija, ZDF, IRIB, TV Almayadeen...

Kao dobar poznavatelj problema Bliskog istoka i ekspert za islamski radikalizam i terorizam održao je mnoga predavanje na tu temu. Godine 2015. održao je predavanje pod nazivom "Rat u Siriji i izbjeglička kriza" na Policijskoj akademiji u Zagrebu, a o istim temama držao je predavanja na teheranskom  Institutu za strateška pitanja, kao i na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i Sveučilištu VERN.

Posebno se ističe intervju sa glavnim tajnikom Hezbollaha, jednom od najtraženijom osobom, šeikom Hassanom Hasrallah 2000.godine, kao i sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom, u aprilu  2017. godine.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, a 2016. godine je od Hrvatskog novinarskog društva dobio nagradu "Marija Jurić Zagorka". Žiri je istakao neprocjenjiv doprinos Haidara Diaba o izbjegličkoj krizi, odnosno njegove izvrsne reportaže iz Sirije, Libana, Danske, Kosova, Mađarske, Austrije, Slovenije, Iraka, Irana, Turske, te sa samih granica Islamske Države. Ove godine, zbog svih postignuća tokom 2017.godine, Hassan Haidar Diab nominovan je za novinara godine.