Hassan Haidar Diab: Objektivnost po svaku cijenu




Hassan Haidar Diab, novinar i ratni reporter hrvatskog ,,Večernjeg lista”  održao je predavanje na temu ,,Izvještavanje iz ratom pogImageođenih područja” na Fakultetu političkih nauka i tom prilikom sa studentima podijelio svoje iskustvo po pitanju izvještavanja sa terena i preživljavanja u ratnoj zoni. Diab ističe istinitost, nepristrasnost i ,,objektivnost po svaku cijenu” kao osnovu novinarskih izvještaja. Studentima novinarstva je poručio da kao novinari teže istini i samo istini.

Hassan Diab je u svojstvu ratnog reportera izvještavao iz Sirije, Libana, Danske, Kosova, Mađarske, Austrije, Slovenije, Iraka, Irana, Turske, te sa samih granica Islamske Države. Prošle godine objavljen je njegov intervju sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom. Diab je 2016. godine od Hrvatskog novinarskog društva dobio nagradu ,,Marija Jurić Zagorka” za pisano novinarstvo. Zbog svih postignuća tokom 2017, nominovan je za novinara godine.

Predavanje je FPN organizovao u saradnji sa Mrežom za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije - Lupa.

Hasan ImageHaidar Diab, hrvatski novinar, ratni reporter i ekspert za islamski radikalizam i terorizam, rođen je u glavnom gradu Libana, Beirutu, 1963. godine, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. 

U Hrvatsku je stigao 1981. godine kako bi studirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarsku karijeru započeo je 1992. godine. U najtiražnijim dnevnim novinama "Večernjem listu", gdje je i danas, počeo je raditi 1996.godine. Jedan je od rijetkih novinara iz zapadnog svijeta koji je izvještavao iz Libana 2006.godine kada su izbili sukobi između Izraela i libanskog Hezbollaha. Izvještavao je iz svih zemalja zahvaćenih "Arapskim proljećem", iz Tunisa, Egipta, Libije, Sirije te iz ostalih žarišnih tačaka Iraka... S obzirom da je vrstan poznavalac arapskog jezika, putovao je širom Jugozapadne Azije i radio brojne reportaže i intervjue s izbjeglicama i političarima. Kao politički komentator bio je stručni gost brojnih televizija i radija među kojima su HRT, Nova TV, N1, Z1, Al Jazeera Balkans, RTV BiH, TV Slovenija, ZDF, IRIB, TV Almayadeen...

Kao dobar poznavatelj problema Bliskog istoka i ekspert za islamski radikalizam i terorizam održao je mnoga predavanje na tu temu. Godine 2015. održao je predavanje pod nazivom "Rat u Siriji i izbjeglička kriza" na Policijskoj akademiji u Zagrebu, a o istim temama držao je predavanja na teheranskom  Institutu za strateška pitanja, kao i na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i Sveučilištu VERN.

Posebno se ističe intervju sa glavnim tajnikom Hezbollaha, jednom od najtraženijom osobom, šeikom Hassanom Hasrallah 2000.godine, kao i sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom, u aprilu  2017. godine.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, a 2016. godine je od Hrvatskog novinarskog društva dobio nagradu "Marija Jurić Zagorka". Žiri je istakao neprocjenjiv doprinos Haidara Diaba o izbjegličkoj krizi, odnosno njegove izvrsne reportaže iz Sirije, Libana, Danske, Kosova, Mađarske, Austrije, Slovenije, Iraka, Irana, Turske, te sa samih granica Islamske Države. Ove godine, zbog svih postignuća tokom 2017.godine, Hassan Haidar Diab nominovan je za novinara godine.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.