Predavanje o etici kao ključu budućnosti medija i izazovima na tom putu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dugogodišnji novinari, Dragoljub Vuković i Slavoljub Šćekić, održali su predavanje studentima prve godine na temu “Etika – ključ budućnosti medija i izazovi na tom putu”.

Instruktor novinarstva i dugogodišnji novinar,  Dragoljub Vuković, kazao je studentima da je novinarstvo način društvene komunikacije u kojoj pitanje istine ne može da ostane otvoreno. On je objasnio da etika u novinarstvu počinje da se javlja „onog momenta kada odlučimo šta ćemo da radimo“.

„Novinarstvo nije dobro ako između više meta bira onu lakšu“, poručio je Vuković.

Glavni i odgovorni urednik Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN CG) i jedan od osnivača dnevnog lista i televizije “Vijesti” Slavoljub Šćekić istakao je da je izuzetno važna dodatna provjera činjenica. On je studentima kroz primjere iz prakse objasnio zašto je važno da budu radoznali, pažljivi, kao i da vode računa o motivima izvora.

„Kod izvora je važna povjerljivost, jer vaš izvor mora znati koji stepen zaštite mu nudite.  Povjerljivost se mora sačuvati jer ćete, u suprotnom, izgubiti izvor“, dodao je Šćekić.

Predavanje je dio projekta „Respekt - Za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije“ , kojim Institut za medije, zajedno sa Mirovnim Institutom iz Ljubljane i Mrežom za etičko novinarstvo iz Londona promoviše Kodeks novinara/ki Crne Gore.

Direktorica Instituta za medije, Olivera Nikolić upoznala je studente sa načinima na koje se mogu uključiti u projekat i pozvala ih da im se priključe u promociji Kodeksa novinara Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.