Fakultet političkih nauka, 26.12.2018

JU Crnogorska kinoteka poziva zainteresovane studente Fakulteta političkih nauka na projekciju dokumentarnog filma ,,Crna Gora i Veliki rat"U četvrtak 27. decembra, u Kosoj sali Narodne biblioteke ,,Radosav Ljumović”, Crnogorska kinoteka će organizovati program u povodu stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata.

U 19h biće upriličena projekcija nove, dopunjene verzije dugometražnog dokumentarnog filma ,,Crna Gora i Veliki rat”, uključujući nedavno pronađene materijale iz Italije i Beča.

Film su režirali Andro Martinović i Branko Baletić, a rađen je u produkciji Crnogorske kinoteke, uz podršku Ministarstva kulture.

Ovo ostvarenje predstavlja svjedočanstvo o učešću Crne Gore u Prvom svjetskom ratu, u dokumentarnoj formi baziranoj na autentičnim dokumentima.


Okolnosti koje su determinisale sudbinu naše zemlje u prvoj polovini prethodnog stoljeća, pokazale su se kao izuzetno aktuelna tema, pa čak i čitav vijek nakon dešavanja predstavljenih u ovom filmu. U kratkom pregledu, film bilježi sve relevantne trenutke neophodne za sagledavanje jednog od prelomnih trenutaka naše prošlosti, uključujući i nedavno pronađene filmske materijale.

Podsjećamo, film je nagrađen specijalnim priznanjem u kategoriji ,,Work, art and memory in the film documents” u okviru 7. Međunarodnog festivala vojnih i istorijskih filmova u Varšavi 2016. godine.

Film uspješno korespondira u vizuelnom i tematskom smislu, te predstavljaju atraktivan i slikovit istorijski čas, kako za našu omladinu, tako i širu društvenu zajednicu, za bliže upoznavanje o, pomalo, zaboravljenoj istoriji Crne Gore.

Ulaz je slobodan.

Detaljnije i programu na linku: 

http://www.kinoteka.me/novosti_18/Obiljezavanje_stogodisnjice_od_zavrsetka_Prvog_svjetskog_%20rata.html