Novinarstvo će učiti u Radio-televiziji Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) punu pažnju poklanja edukaciji, a u Nacionalnom javnom servisu ima mjesta za obuku, ali i zaposlenje mladog kadra. To je saopštio generalni direktor RTCG Božidar Šundić, tokom sastanka s dekanom Fakulteta političkih nauka (FPN) Milanom Markovićem i profesoricom Natašom Ružić, a povodom potpisivanja Memoranduma o saradnji, kojim je predviđena praksa za studente Novinarstva u Javnom servisu.

"RTCG sada punu pažnju poklanja edukaciji. Na mladima svijet ostaje i da oni uzimaju ulogu koja im pripada", rekao je Šundić.

Memorandumom je predviđeno da studenti FPN-a praksu stiču na Portalu RTCG, u Radiju ili Televiziji Crne Gore.

"Pravo je vrijeme da mladi izaberu šta žele. Tri su radne jedinice - Portal, tri televizijska i dva radijska programa. Orjentisani smo na mladi kadar", rekao je Šundić.

On je istakao da je RTCG-u potrebno više od saradnje s FPN-om.

"Da imamo mlade ljude, da su tu prisutni, da dođu. Ovdje se radi 24 sata dnevno, nema subote, nema nedjelje. Stalo nam je da se oni uključe, da pitaju sve što ih zanima", rekao je Šundić.

Profesorica Nataša Ružić smatra da je praksa za studente novinarstva na Javnom servisu veoma važna, jer na RTCG-u, kako je kazala, "nema tabloidnog novinarstva".

"Problem je što je digitalna generacija sve manje zainteresovana za novine i radio kao medij. Ove godine neće imati problem s radijskim kadrom", istakla je Ružić.

Direktor Televizije Crne Gore (TVCG) Slavko Đurđić rekao je da je od posebne važnosti da FPN bude kadrovska baza za buduće novinare. Mladi su, kako je rekao, skloni da "trče na televiziju, jer ona nudi instant popularnost".

Savjetovao je mladima da se baziraju na Radio Crne Gore i Portal, jer je na tim medijima veća propulzivnost.

Gostima je kazao da RTCG odnedavno ima najsavremenija reportažna kola, sa 13 kamera, što je, kako je rekao "televizija na terenu".

Direktor Radija Crne Gore Budimir Raičević kazao je da Nacionalni radio ima veliki problem s kadrom, navodeći da je tom mediji potreban mladi kadar.

Pojasnio je da je od desetak ljudi koje su doveli s FPN-a najveći broj njih ostao u radnom odnosu.

"Ko prođe radijsku školu, neka se ne boji, biće prilike za zaposlenje za stalno", rekao je on.

Dekan FPN Milan Marković rekao je da su mu čast i privilegija što je danas posjetio Javni servis, savjetujući studentima da pokažu volju i znanje.

 

Izvor: http://rtcg.me/vijesti/drustvo/231205/novinarstvo-ce-uciti-u-rtcg-u.html?fbclid=IwAR3Ior3oqmD5kEpT8uY3Jo8ngqWdKseltINW6Ej7nVCPHwo_64aPnZIHrCk 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.