Održana prezentacija stipendija Vlade Ukrajine




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Prezentacija stipendija Vlade Ukrajine održana je u petak, 15. marta na Fakultetu političkih nauka u Podgorici.

Otpravnica poslova u Ambasadi Ukrajine Natalija Fijalka pozvala je studente da školovanje nastave na nekom od fakulteta u toj zemlji. „Stipendije koje nudi Vlada Ukrajine pokrivaju plaćanje studija i pružaju mogućnost stanovanja u studentskim domovima. U pitanju je stipendija koju u istom iznosu primaju i ukrajinski studenti, a ona nažalost nije visoka, za sada je oko 50 eura“, kazala je Fijalka. Ministarstvo obrazovanja i nauke Ukrajine dodjeljuje pet stipendija crnogorskim studentima za akademsku 2019/2020. godinu.

Studenti koji su zainteresovani za nastavak obrazovanja u Ukrajini imaju pravo da apliciraju za stipendiju na osnovnim ili master studijama bilo kojeg ukrajinskog fakulteta. „Ukrajina je privlačna zemlja za studiranje što pokazuje podatak da je kod nas prošle godine studiralo oko 75.000 stranih studenata iz 154 zemlje, a najviše njih je pokazalo interesovanje za medicinu i to gotovo 50 odsto“, saopštila je Fijalka. „Mi imamo konkurentne diplome i naši univerziteti i naše obrazovanje se jako cijeni širom svijeta“, istakla je Fijalka.

Otpravnica poslova u Ambasadi Ukrajine  je studentima poručila da je politička situacija u zemlji mirna i da je Ukrajina potpuno sigurno mjesto bez obzira na dešavanja iz 2014. godine.

Neki od najpoznatijih univerziteta u Ukrajini su Taras Shevchenko National University of Kyiv, V. N. Karazin Kharkiv National University, Ivan Franko Lviv National University, Sumy State University, Yuriy Fedkovych Chemivtsi National University, Oles Honchar Dnipropetrovsk National University i National University of „Kyiv-Mohyla Academy“.

Svi zainteresovani studenti više informacija o studiranju u Ukrajini mogu pronaći na sajtu www.studyinukraine.gov.ua



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.