Institut za medije organizovao jednodnevnu radionicu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti novinarstva sa Fakulteta političkih nauka na UCG, Jovana Damjanović, Sara Kurgaš i Dajana Ljiljanić i studenti komunikologije i medija sa Fakulteta umjetnosti na UDG, Ognjen Šćekić, Ana Šoć i Mladen Vojvodić, činili su neformalni studentski žiri, koji je kroz jednodnevnu radionicu, održanu prošle sedmice na Institutu za medije Crne Gore, analizirao priloge pristigle na konkurs za nagradu za etičnost u novinarstvu, koji je završen 10.maja.


Uz v.d. direktoricu Instituta za medije Crne Gore, Oliveru Nikolić i instruktora novinarstva Dragoljuba Vukovića, studenti su na praktičnim primjerima, razmatrali moguće etičke dileme i izazove u rasvjetljavanju činjenica i izvještavanju o djeci i ranjivim grupama, uvažavajući pravo javnosti da bude informisana, ali i potrebu zaštite privatnosti i drugih ljudskih prava.  

Formiranje neformalnog studentskog žirija je bio jedan od načina da Institut za medije podstakne studente novinarstva, komunikologije i medija, da kroz vježbu i praksu, prepoznaju i afirmišu vrijednost i kvalitet u novinarstvu.

Studenti su pokazali visok nivo senzibiliteta za ove teme i razumijevanje etičkih izazova koji prati izvještavanje u ovakvim slučajevima.

Radionica je dio projekta “Respekt –za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije”.

Izvor: Institut za medije



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.