Fakultet političkih nauka, 27.05.2019

Zanimljivi projekti na predmetu Digitalna kulturaU okviru predmeta Digitalna kultura, studenti i studentkinje II godine smjera Medijske studije i novinarstvo, uspješno su sproveli šest grupnih projekata.

Prva grupa istraživala je virtuelnu stvarnost, a u tu svrhu osmislili su koncept rada virtuelne redakcije i prvi broj svog časopisa.

Druga grupa snimila je dokumentarni film „U sajber dubinama“, koji se bavi pojmovima „deep“ i „dark web“, te urbanim legendama na internetu.

Treća grupa je empirijski istraživala stavove studenata i studentkinja Univerziteta Crne Gore o sekstingu (razmjeni seksualno eksplicitnog sadržaja). Anketirali su 200 kolega i koleginica i zaključili da je 53 odsto njih imalo iskustva sa sekstingom.

Četvrta grupa osmislila je vodič za sigurnije „surfovanje“ internetom. Oni su koleginicama i kolegama skrenuli pažnju na pojave poput „phishing“-a („pecanje“, krađa identiteta) i „pharming“-a („farming“, sajber napad, hakovanje).

Peta grupa je izučavala predstavljanje na društvenim mrežama. U tu svrhu kreirali su profil na Tviteru, osmislili identitet svog „lika“, te posmatrali i analizirali reakcije koje su izazvali među „tviterašima“.

Šesta grupa napisala je projekat medijske pismenosti iz feminističkog ugla. Oni su osmislili kampanju na društvenim mrežama, u okviru koje su napisali i snimili priče o uspješnim ženama.

Projekti su sprovedeni pod mentorstvom predmetnog nastavnika, doc. dr Vuka Vukovića i saradnice u nastavi, Dragane Žarić.

Broj posjeta : 395