Studentkinje FPN-a na Nacionalnoj konferenciji o novinarstvu i borbi protiv lažnih vijesti i neetičkog izvještavanja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studentkinje Medijskih studija i novinarstva prisustvovale su Nacionalnoj konferenciji o novinarstvu i borbi protiv lažnih vijesti i neetičkog izvještavanja, u organizaciji agencije MINA i nevladinih organizacija  „35mm“ i NOMEN.

U uvodnom obraćanju šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav ocijenio je da lažne vijesti podrivaju povjerenje građana, kako u institucije, tako i u medije i destabilizuju demokratske procese. Orav ističe značaj “fact checker-a” i objašnjava da država treba da stvori uslove za funkcionisanje profesionalnog novinarstva. Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp kazala je da lažne vijesti destabilizuju društvo u kojem građani ne znaju da razlikuju vijesti koje treba ignorisati i one koje su vrijedne čitanja. Ona dodaje da je biznis “uzeo maha” u medijima i da to što klik proizvodi novac dovodi do toga da sve češće nastaju greške kao rezultat brzine, ali i naglašava prisustvo klikbejta u savremenom novinarstvu.

Programska direktorica NVO 35mm Kristina Ćetković kazala je da su u toku realizacije projekta zaključili da mladima nisu bliske teme iz oblasti politike i ekonomije, sferama o kojima najčešće govorimo kada je riječ o lažnim vijestima, kao i da su lokalni mediji na ovom polju zapostavljeni. “Ne treba insistirati na tome da budemo prvi, već najkvalitetniji”, dodaje  Ćetković opisujući okolnosti u kojima je medijima cilj da prvi objave informaciju nauštrb kvaliteta. Ona ocijenjuje da je poljuljano povjerenje građana u medije i da na tome treba raditi. U svom obraćanju, predstavnik NVO NOMEN Stevan Kandić pojasnio je da su u toku projekta kreirane posebne smjernice za primjenu Kodeksa novinara Crne Gore, dok izvršni direktor agencije MINA Jaša Jovićević ističe značaj zajedničke borbe crnogorskih medija protiv lažnih vijesti, bez obzira na različite uređivačke politike i ideološke matrice. 

U toku prvog panela sa temom Kako se novinari u svakodnevnom radu bore za ugled profesije urednik Drugog programa Radio Televizije Crne Gore Sabrija Vulić ocijenio je da nije dovoljno razvijena solidarnost među novinarima različitih medijskih kuća u Crnoj Gori. Urednik agencije MINA Milan Žugić ističe prednosti agencijskog činjeničnog novinarstva, koje ne dozvoljava komentar i objašnjava da je poštovanje Kodeksa novinara uslov za normalno funkcionisanje medija. Novinar dnevnih novina Dan Marko Vešović kazao je da je vrlo teško motivisati mlade novinare da se bave ovim poslom u lošim socio - ekonomskim okolnostima, zbog prisustva autocenzure i sve češćih napada na novinare. Glavni i odgovorni urednik Vijesti Srdan Kosović naglašava značaj solidarnosti, ne samo u medijima, već i društvene solidarnosti u Crnoj Gori. “U našim medijima često postoji i treća strana koja odlučuje da li će nešto biti objavljeno ili ne”,  pojašnjava Kosović.

O Doprinosu civilnog sektora i drugih organizacija profesionalizaciji crnogorskih medija govorili su predsjednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović, generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara Crne Gore Mila Radulović, članica Izvršnog odbora CDT-a i urednica portala raskrinkavanje.me Milica Bogdanović i zamjenik izvršnog direktora i direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac. Oni su saglasni da se mnogi medijski zakoni ne primjenuju u praksi, da institucije u Crnoj Gori često ometaju rad novinara time što ne sarađuju sa njima, a istakli su i da pojedini zakoni ograničavaju rad novinara, aludirajući na Zakon o slobodnom pristupu informacijama. Predsjednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović kritikovala je novinare u Crnoj Gori koji su, prema njenom mišljenju, prepustili istraživačke priče civilnom sektoru: “Poraz crnogorskih medija je upravo to što najbolje istraživačke priče dolaze iz oblasti NVO sektora, kao i to što su sebe sveli na oglasne table političkih partija”. Sindikat medija i civilni sektor obećali su nastavak saradnje sa medijima na njihovom putu ka profesionalizaciji.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.