Otvoreni dani nauke




Otvoreni dani nauke

Ministarstvo nauke i ove godine realizuje festival “Otvoreni dani nauke” kojim iz godine u godinu skreće pažnju javnosti na važnost nauke u društvu, aktuelne naučne teme, ličnosti naučnika, naučno obrazovanje. Ove godine festival će se održati od 9 – 11. oktobra.

 

Imamo namjeru da u program manifestacije uvrstimo aktivnost promocije istraživačkog i kreativnog obrazovanja, tako što bismo realizovali Reviju istraživačkih projekata srednjoškolaca i studenata. Pozivamo Vas da učestvujete u ovoj inicijativi!

 

Prezentacija na reviji bi bila rezultat projekta koji je trajao nekoliko nedjelja ili duže, putem vannastavnog istraživanja studenta i mentorstvo nastavnika. Projekti su, pretpostavljamo, već jednom predstavljeni ali u zatvorenom krugu svoje studijske grupe ili eventualno fakulteta. Ovo je prilika da ih vidi veći krug ljudi. Smatramo da aktivnost na lijep način omogućava promociju studenata i nastavnika, podržava Strategiju rada s darovitim učenicima i Strategiju mladih.

 

Proces bi tekao tako da fakulteti na nivou osnovnih studija predlože po jedan istaknuti studentski istraživački projekat iz prošle studijske godine koji je na istraživački i kreativan način obradio neku predmetnu oblast. U konkurenciju može da uđe bilo koja predmetna oblast jer je važan način njene obrade. Predlaganje projekta vrši dekan, na osnovu obavljene interne konsultacije o uspješnim studentskim istraživačkim projektima. Predloge mogu da upute i sami nastavnici - predavači, u slučaju da uprava fakulteta nije imala informaciju o nekom kvalitetnom projektu.

 

FORMAT PREDLAGANJA PROJEKTA

Potrebno je da se obavi video-snimanje (može amaterskom, telefonskom kamerom) prezentacije projekta koju izlaže sam student. Na početku snimka potrebno je navesti ime i prezime studenta, fakultet i ime i prezime nastavnika – mentora. Video snimak u trajanju 15- 20min se šalje Ministarstvu nauke (mejl: branka.zizic@mna.gov.me, putem WeTransfera) i zatim postavlja na You-Tube stranicu: Dani nauke i Portal za nastavnike. Rok za slanje snimaka izlaganja projekata je 25. septembar.

 

SELEKCIJA PROJEKATA ZA REVIJU

Komisija Ministarstva nauke, Ministarstva prosvjete, Zavoda za školstvo i NVO OMSA pravi selekciju 20 učeničkih i 20 studentskih projekata, koji će biti javno predstavljeni u sklopu festivala.

 

UČEŠĆE NA REVIJI

Ministarstvo nauke, u saradnji sa partnerima - Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom sporta (i mladih) organizuje manifestaciju u Omladinskom centru u Podgorici (10. oktobra učenici a 11. oktobra studenti), na kojoj izabrani učenici i studenti uživo predstavljaju svoje istraživačke projekte. Prezentacija se vrši usmeno uz prateće ppt slajdove, predmete / prototipe / modele koje su studenti donijeli sa sobom. Fakultet je dužan da pokrije troškove puta i dnevnicu nastavniku – mentoru koji prati studenta (ukoliko je relevantno). Troškove osvježenja i hrane pokriva organizator. Organizator se brine i o ostalim detaljima događaja: moderaciji, prostoru, medijskom pokrivanju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.