Studenti medijskih studija i novinarstva učestvovali na vebinaru Delegacije EU u Crnoj Gori i EU info centra




Studenti medijskih studija i novinarstva učestvovali na vebinaru Delegacije EU u Crnoj Gori i EU info centra

Mišljenje i informisanje nije isto

Studenti prve, druge, treće i četvrte godine studijskog programa Medijske studije i novinarstvo učestvovali su na vebinaru (onlajn video konferenciji) pod nazivom “Zaštiti sebe i druge - prepoznaj i ne širi lažne vijesti i informacije”, koji je održan 8. aprila povodom obilježavanja Evropske nedjelje medijske pismenosti. 

Programska direktorica NVO “35mm” i novinarka Kristina Ćetković upozorila je da kršenje  profesionalnih standarda novinarstva rezultira informacijskim poremećajima (malinformacija, dezinformacija, misinformacija i lažne vijesti). Ćetković je ukazala na važnost provjeravanja izvora informacija, datuma i vremena nastanka vijesti, impresuma (podaci o odgovornim za objavljeni sadržaj), kao i na ulogu medijske pismenosti.

Ona objašnjava da novinar ne smije pokazati svoj stav u tekstu, jer mišljenje i informisanje nije isto. „Činjenice ne smiju biti interpretirane, tj. ne smiju proći kroz naše “vrijednosne filtere” i ne smiju biti u našu korist”. Ćetković je rekla da je polarizacija medija nedopustiva i da je neophodno njihovo djelovanje u interesu građana. Takođe, napomenula je da Kodeks novinara/ki Crne Gore treba da bude poštovan od strane novinara, kao što je kod ljekara Hipokratova zakletva.

Vebinar su organizovali Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar.

                                                                                        Petra Marković



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.