Dubravka Valić Nedeljković: "Novinarski gafovi su rezultat neadekvatne pripreme"




Dubravka Valić Nedeljković: "Novinarski gafovi su rezultat neadekvatne pripreme"

 

Preko 30 novinara štampanih i elektronskih medija i studenata novinarstva učestvovalo je u drugom modulu radionice "Medijska i informaciona pismenost vs dezinformacije, stereotipi, predrasude", posvećenom izvještavanju o religijskim temama, crkvama, vjerskim zajednicama, odnosu religije, nauke i interneta. Trodnevni webinar je organizovao Fakultet političkih nauka u saradnji sa Agencijom za elektronske medije u okviru projekta "Medijska i informacijska pismenost u funkciji razvoja kritičkog mišljenja i zagovaranja mladih".

U prvom dijelu današnjeg webinara profesorica Dubravka Valić Nedeljković je kroz prezentaciju "Izvještavanje o crkvama, vjerskim zajednicama i religijskim temama" objasnila da je zadatak medija analiza društva i promjena u njemu u kontekstu religije, a ne izvještavanje o religijskim poukama, što je česta greška u praksi. Ona je novinarima i studentima govorila o različitim pristupima izvještavanju u odnosu na društveno-politički kontekst, uređivačku politiku i profesionalizam medija u kojem su angažovani. Valić Nedeljković ukazuje na značaj dobre novinarske pripreme za teme kojima se bave. Kroz primjere novinarskih gafova prilikom izvještavanja o religijskim temama prikazala je kako izgleda rezultat neadekvatne redakcijske pripreme. Ona je prokomentarisala da se nedovoljno poznavanje terminologije u okviru teme kojom se novinari bave ne može nazvati lapsusom. Valić Nedeljković vidi rješenje u sektorskom novinarstvu, tačnije poželjnom smatra specijalizaciju novinara u okviru rubrike kojoj bi se posvetili u toku svoje karijere.

Profesor Vladimir Bakrač je napravio paralelu između religijskih i naučnih uvjerenja i objasnio proces stvaranja novog oblika internet zajednica kroz predavanje “Religija, nauka, internet”. On upozorava na negativne aspekte religije interneta i internet komunikacije i navodi da se u okviru virtuelne zajednice mogu stvoriti destruktivne vjerske grupe, koje nemaju prethodnog religijskog znanja. Bakrač ističe neophodnost njegovanja profesionalnih novinarskih standarda prilikom izvještavanja o osjetljivim religijskim temama, poput primjera gdje su u sukobu religija i ljudska prava.

Onlajn aktivnosti se nastavljaju i 28. novembra.

Radionice su dio Zajedničkog regionalnog programa @dijalogzabuducnost, koji u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji sprovode UNESCO, UNICEF I UNDP.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.