Marko Milikić, najbolji student Fakulteta političkih nauka za studijsku 2020/21. godinu




Marko Milikić, najbolji student Fakulteta političkih nauka za studijsku 2020/21. godinu

Student Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore, na studijskom smjeru Politikologija-međunarodni odnosi, Marko Milikić, sa prosječnom ocjenom 10.00, jedan je od 18 nagrađenih studenata UCG-a koji su postigli najveći uspjeh tokom studija za studijsku 2020/21. godinu.

Marko kaže da je posebna čast biti najbolji na Fakultetu političkih nauka, čiji su zaštitni znak vrhunski studenti i studentkinje, kojih je tokom godina bilo jako puno.

"Činjenica da je Vijeće FPN-a, sačinjeno od mojih profesora, saradnika i kolega, predložilo mene kao najboljeg, velika je satisfakcija. Ova nagrada za mene predstavlja afirmaciju cjelokupnog rada i zalaganja, te uvjerenje da se izvrsnost, na kraju dana, zaista prepoznaje", rekao je on.

Student kaže da je na putu do uspjeha najvažnije zacrtati cilj i izabrati pravi put.

"Kada znamo šta želimo i kada se ne prepuštamo prosječnosti, sve postaje lagodnije. Odricanje jeste sastavni dio akademskog sazrijevanja i uspjeha, ali rezultati, znanje, vještine i satisfakcija koji dolaze nakon svega vrijede više od teškoća koje im prethode. Uvijek će biti propuštenih izlazaka i dana ispunjenih učenjem i samo učenjem, ali zaista vrijedi uložiti žrtvu kako bi se išlo naprijed", rekao je on i dodao da kao student završne godine osnovnih studija shvata koliko je bila vrijedna svaka ona pojedinačna odluka da ostane budan i radi na nečemu konkretnom.

Na Fakultetu političkih nauka, kako tvrdi, studenti se bave aktivnostima koje pomažu u sticanju znanja i vještina korisnih za budućnost. "Imao sam priliku da tokom studija radim na istraživanjima, pišem različite forme radova, puno čitam i generalno se posvetim sticanju novih znanja u raznim oblastima, od politikologije do ekonomije. Članstvo u studentskoj organizaciji, Crnogorskom udruženju studenata političkih nauka (MAPSS), neizostavan je dio mog puta i sjajan izvor praktičnih vještina. Upravo su te neobavezne, vannastavne aktivnosti neophodan komplement bez kog ne mogu ni zamisliti svoje formalno obrazovanje".

Kada je rječ o budućim ciljevima, Marko kaže da teži tome da jasnije definiše konkretne oblasti koje želi detaljno da izučava.

"Uz to, učenje novih jezika i unapređenje digitalnih vještina su od ogromne važnosti za mene i u samom vrhu prioriteta. Svakako, istraživačke vještine, rad na novim istraživanjima i sticanje međunarodnog iskustva moraju biti na listi ciljeva", kazao je student i iskazao da želi i dalje da osjeća ljubav prema oblasti koju izučava i da sve od sebe da naučnoj zajednici i društvu ponudi nova saznanja i ideje.

Student planira da upiše master studije na nekom od evropskih univerziteta, uz želju da stekne dodatno međunarodno iskustvo i usavršava se, kako kaže,  na vrhunskim, svjetski priznatim obrazovnim institucijama.

"Postoji mogućnost da prije nastavka studija provedem neko vrijeme na programima rada, volontiranja ili stažiranja, takođe u Evropi, ali je ta odluka još uvijek "na čekanju". Od svoje zemlje, koju neizmjerno volim, ne želim da odustanem i nadam se da ću imati prilike da joj ponudim svoje znanje, vještine, ljubav i posvećenost. Uvijek sam se trudio da budem najbolji ambasador svoje zemlje i pozitivan primjer za okolinu", objasnio je on.

Budućim studentima FPN-a upućuje sljedeće riječi: "Žao mi je što većina srednjoškolaca i srednjoškolki nemaju jasnu ideju o tome šta su zapravo političke nauke. Ovo je jedna široka, insprirativna i stalno rastuća naučna disciplina, kroz koju naučno i istraživački upoznajete svijet ideologija, demokratije, partija, izbora, političkih sistema i diplomatije. Ukoliko vas zanimaju djelatnosti poput socijalnog rada ili novinarstva, njih takođe možete izučavati na Fakultetu političkih nauka. Pored brojnih prilika za vannastavne aktivnosti, dočekaće vas i profesori spremni za saradnju, uz pregršt prilika za mobilnost. Naravno, prostor za napredak Fakulteta je ogroman, ali od nas samih umnogome zavisi šta ćemo načiniti od onoga što nam je ponuđeno. Nikada nemojte ići putem prosječnosti i neznanja, jer vas samo znanje i neprestan rad na sebi mogu voditi naprijed".

 

Medijske objave:

https://www.antenam.net/drustvo/183613-marko-milikic-najbolji-student-fakulteta-politickih-nauka

https://www.portalanalitika.me/clanak/marko-milikic-najbolji-student-fakulteta-politickih-nauka

https://mnemagazin.me/2020/12/28/ucg-marko-milikic-najbolji-student-fakulteta-politickih-nauka/

https://makanje.me/clanak/4599?fbclid=IwAR1kTIHs92B0S0n-Kxo16JdxxQeJICdkNk8FiwJ7t64z7iQK5odQ9w2Ok5E

https://fosmedia.me/infos/drustvo/marko-milikic-najbolji-student-fakulteta-politickih-nauka

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.