Istorijski institut

Posjeta ambasadora Republike Slovačke Nj. E. Borisa Grenela Istorijskom institutu UCG
U okviru razgovora o oblicima naučne saradnje između dvije zemlje, Istorijski institut UCG posjetio je ambasador Republike Slovačke Nj.E. Boris Gandel, zajedno sa zamjenikom Ambasadora gospodinom Martinom Balcom.

Istorijski institut UCG u dosadašnjem naučnoistraživačkom radu nije imao institucionalnu saradnju sa naučnim ustanovama u Slovačkoj. Prilikom posjete Nj. E. Gandela razmotrene su mogućnosti uspostavljanja početnih oblika zajedničkog naučnog rada između naučnih  radnika Istorijskog instituta i kolega iz srodnih institucija iz Bratislave i drugih univerzitetskih centara u Republici Slovačkoj.

Među temama koje su posebno okupirale pažnju bilo je pitanje saradnje u izučavanju posljednjih godina istorije Prvog svjetskog rata. Nakon potpisivanja Odredbe o polaganju oružja crnogorske vojske, u januaru 1916, Crna Gora je izašla iz rata, a nakon toga veliki broj vojno sposobnog muškog stanovništva austrougarske vlasti su deportovale iz Crne Gore u brojne logore tadašnje Austrougarske  monarhije. Jedan od logora u kome je bio zatočen veliki broj Crnogoraca bio je i Nađmeđer, koji se danas nalazi  na državnoj teritoriji  Republike Slovačke. Direktor Istorijskog instituta dr Radoslav Raspopović je iskazao interes da se u okviru budućih projekata o naučnoj saradnji pažnja posveti i utvrđivanju broja i imena Crnogoraca koji su se nalazili u tom logoru.

Posebno važan dio razgovora odnosio se na pitanje stvaranja uslova za korišćenje sredstava iz Fonda Višegradske grupe, za realizaciju naučnih projekata Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore. Budući da je i Republika Slovačka članica Višegradske grupe, Nj.E. ambasador Boris Gandel je izrazio spremnost da se pruži pomoć kako bi Istorijski institut pronašao partnersku instituciju iz jedne od zemalja Višegradske grupe. Sve u cilju  aplikacije za finansijska sredstva pomenutog Fonda, i nastavka  naučnog rada na započetim projektima. 

U nastavku razgovora, kao aktuelno, nametnulo se pitanje konkretnih formi naučne saradnje između Istorijskog instituta i  srodnih institucija u Republici Slovačkoj putem ustaljene  mobilnosti predavača, kao i razmjene, knjiga, časopisa, zajedničkog organizovanja naučnih skupova i drugih sličnih aktivnosti.

Ovaj sastanak održan je 30. marta 2021. godine.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/posjeta-ambasadora-republike-slovacke-borisa-grenela-istorijskom-institutu-ucg

 

Broj posjeta : 515