Završna konferencija projekta „Crna Gora na političkoj i kulturnoj mapi Evrope“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Istorijski institut Univerziteta Crne Gore organizuje međunarodnu naučnu konferenciju  „Crna Gora na političkoj i kulturnoj mapi Evrope“ 10. decembra 2021. godine, sa početkom u 10 sati u zgradi Rektorata UCG.

Na otvaranju naučnog skupa govoriće direktor Istorijskog instituta UCG dr Radoslav Raspopović, prof. dr Panagiotis Kolimichalis (Grčka), prof. dr Andrea Carteny (Italija) i prof. dr Marko Krevs (Slovenija).

Konferencija će biti održana u dvije plenarne sjednice, u kojima će se obrađivati prepoznatljive kategorije političke i diplomatske istorije Crne Gore i njena kulturna baština. Kroz naučni dijalog, razmotrićemo pitanja karaktera i značaja istorijskih procesa u Crnoj Gori na političkoj i kulturnoj mapi Evrope od praistorije do druge polovine XX vijeka.

Istorijski institut Univerziteta Crne Gore od 2019. godine realizuje projekat “Crna Gora na političkoj i kulturnoj mapi Evrope – CLIO MAP”, koji ima za cilj obogaćivanje znanja o istorijskim, društvenim i kulturnim procesima koji su odlučujuće uticali na formiranje crnogorske baštine. Pored njegovanja kulture sjećanja na događaje koji su određivali tokove istorijskog razvoja Crne Gore, kroz projekat se, uz multidisciplinarni pristup, težilo i ka dostizanju novih naučnih rezultata. Projekat je podržan od Ministarstva nauke Crne Gore, a realizovan u saradnji istraživačkog tima UCG, Filozofskog fakulteta u Ljubljani, Varšavskog univerziteta-Odsjek za interkulturalne studije centralne i istočne Evrope, Univerziteta Sapienca, Rim-Istraživački centar za međunarodnu saradnju.

Pozivu na ovu međunarodnu naučnu konferenciju odazvali su se istraživači iz oblasti istorije, istorije umjetnosti, arheologije, geografije, sa prostora Crne Gore, Srbije, Grčke, Poljske, Slovenije i Italije.

U prilogu je program konferencije. Događaj je otvoren za medije.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.